יש מעלה לגדל זקן?

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 13/11/22 08:07 יט בחשון התשפג

שאלה

שלום הרב,

מה העניין לא לגזור בכלל מהזקן?

אפשר אריכות בתשובה בבקשה?

לפי הפשט...לפי הסוד

ושמעתי גם משהו לפי הבאבא סאלי שאמר שיש בזה מעלה גדולה וחצי מהעברות מחולות או משהו כזה....

ואם אדם חתך רק ממש קצת מהזקן לפני שידע ממה שאמר הבאבא סאלי אז כבר אין לו מה שאמר?

תשובה

שלום לך.

לפי ההלכה כמבואר בגמרא מכות כ ושולחן ערוך יורה דעה סימן קפא אסור להשחית את הזקן היינו לא להתגלח בתער והיום יש,סוגי סכינים גם חשמליים שכולם תער ויש להזהר בזה.

והפוסקים הביאו שמנהג של רבינו הארי זל "ובזקן לא היה מגלח כלל לא בתער ולא במספרים לא למעלה ולא למטה".

ראה בבית לחם יהודה.

ובברכי יוסף כתב שעל פי הסוד אין להתגלח כלל "אמנם על דרך האמת סתרי תורה איסור גמור לעשות הזקן בשום אופן" לעשות הכוונה להסתפר לחתוך כמו שכתוב ועשתה את צפרניה.

ובאידרא ובזוהר הקדוש יש מעלה גדולה לדיקנא קדישא.

אך לא רק מצד הקבלה אלא היה מקובל שתואר פני אדם ובדרתו הוא הזקן ולא בכדי כתובבוהדרת פני זקן הזקן גם מלשון זקן.

וזכורני שמרן ראש הישיבה הרב צביהודר הכהן קוק עליו השלום היה משתבח שיד לא נגעה בזקנו רק בשפם וכן היה בבא סאלי עליו השלום מבקש שיתפלחו עמו אלו שמעולם לא התגלחו כלל.

אך ברור שמי שהתגלח ועכשיו רוצה להתהדר בזקן ככה יעשה ויגדל זקן והטוב, ביותר לפי המקובלים כאמור לא לגעת בכלל בזקן חוץ מהשפם.