כדאי להכין לילדים אפליקציה תורנית?

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 18/09/22 22:10 כב באלול התשפב

שאלה

שלום הרב,

אני בודק לגבי מכשיר (ללא חיבור לאינטרנט או טלפון) שיכול לגרום לילדים לפני בר מצווה ואולי גם אחרי בר מצווה ללמוד הרבה תורה ביום יום. זה מכשיר עם מסך מגע עם כל מיני אפקטים והשגת מטרות (לא מדובר במשחק). יש ברעיון טוויסט קטן שהוא זה שיגרום לילד ללמוד.

השאלה שלי היא איזו קבוצה בעם ישראל יש בה רצון שילדיה ילמדו תורה וגם נותנת להם ממילא להשתמש בטכנולוגיה, כך שעדיף שישתמשו במכשיר?

והאם זו דעת תורה, שכדי להגדיל תורה יהיה מצווה לתת את המכשיר לילדים מבתים חלשים יותר אך שלא משתמשים בטכנולוגיה?

תשובה

שלום לך.

שאלתך אליה וקוץ בה.

האליה שיטתך שתגרום להגדיל תורה באופן של שעשועים אלקטרוניים

והקוץ הממאיר שאולי תוסיף עוד שעות מסך לילדים.

ברור הדבר שאם יש ילד שישחק במחשב או בטלפון של הוריו ממילא ואם על ידך

בוא ישחק משחק תורני שיגרום לו באופן משעשע ללמוד תורה כבדרך אגב

שעדיף ללמוד תורה.

אלא שלצערנו הרב אנו שומעים על נזקים חמורים ביותר שנגרמים לבני נוער וילדים המתמכרים למחשבים ולטלפונים.

פשוט וברור שצפיה שלכם בדברים של אימה ופחד ופריצות למיניה שהם איסור גמור וכבר אמרו חזל בברכות ל"ב:

"אמר רבי חייא בר אבא אמר ר' יוחנן משל לאדם אחד שהיה לו בן הרחיצו וסכו והאכילו והשקהו ותלה לו כיס על צוארו והושיבו על פתח של זונות מה יעשה אותו הבן שלא יחטא".

אך גם אם הילדים רואים דברים שאין בהם את התועבות ההלו

הנה עצם ההשתעבדות למסכים ההלו בעייתית מצד מהותה שהיא הפך הגמור מאו חברותא או מיתותא כמבואר בגמרא תענית.

לכן איני חושב שכדאי שתהיה כעין שותף לדבר עבירה שתגרום לילדים לשעבוד נוסף למסכים ואין זה משנה מאיזו משפחה הם כי סדנא דארעא חד הוא.

ואל תשכח כי גם אם ילדים יבואו לאפליקציה שלך בתום לב ובטהרה בקלות רבה הם יוכלו להגיע למקומות לא טובים וחלילה באת לברך ונמצאת מקלקל.

והיות והיום קל ביותר להדפיס ספרים או משחקים הייתי מציע לך לפתח את מה שבדעתך בצורת ספרים או בצורת משחקים לא אלקטרוניים.

ובאופן הזה תזכה את הילדים בתורה שלימה ללא תופעות לוואי

אלא תורה מאירה ושמחה

בהצלחה.