תפילת 18

חדשות כיפה צוות ישיבת קרני שומרון 07/03/06 19:24 ז באדר התשסו

שאלה

שלום רב !

1. רשום שאנו מתפללים 3 תפילות ביום כנגד תפילותם של האבות הקדושים אך מי בעצם כתב את סדר התפילה,הנוסח ותפילת 18(שהרי היא זהה בשלושת התפילות)

2. מדוע אנו עושים חזרה של תפילת 18

3. מדוע לא עושים חזרה בערבית

תשובה

לשואל\ת שלום
שאלת שלוש שאלות שונות. ואענה עליהם לפי סדר:
1. את תפילת שמונה עשרה תקנו אנשי כנסת הגדולה שהם מאה ועשרים זקנים שבניהם היו גם כמה נביאים.
ראוי להדגיש שהמתבונן בתפילה זו יראה שמאז שתיקנוה ועד היום הזה, לא נס ליחה אפילו במלה אחת, ואפשר להתפלל אותה כאילו נכתבה בשבילנו, כי כולה נכתבה ברוח הקודש. לכן כל המשנה בתפלת י"ח אפילו מלה אחת טועה ביותר, וכנראה שאינו מבין ענינה ומהותה.
2. את הטעם לחזרת הש"ץ מביא השו"ע - "לאחר שסיימו הצבור תפלתן יחזור ש"צ התפלה שאם יש מי שאינו יודע להתפלל יכווין למה שהוא אומר ויוצא בו" ובהמשך שם הוא מוסיף - "קהל שהתפללו וכולם בקיאים בתפלה אף על פי כן ירד ש"צ וחוזר להתפלל כדי לקיים תקנת חכמים".
לכן גם כיום אין לבטל תקנה זו. אדרבא יש להיזהר בזמן חזרת הש"ץ שלא לדבר או אפילו ללמוד אלא - "יש להם לשתוק ולכוין לברכות שמברך החזן ולענות אמן".
3. הסיבה מדוע אין חזרת הש"צ בערבית מובאת ברמב"ם והיא:
"אינו חוזר להתפלל בקול רם ערבית לפי שאין תפלת ערבית חובה לפיכך לא יברך ברכות לבטלה שאין כאן אדם שנתחייב בהם כדי להוציאו ידי חובתו".

צוות המשיבים של ישיבת ההסדר קרני שומרון.
לתגובה : karnei_shomron@intermail.co.il

מקורות: שו"ת עשה לך רב חלק ב', ל"ו - ל"ט. שו"ע אור"ח קכ"ד. רמב"ם הלכות תפילה פ"ט ה"ט.