שאלה
בס"ד
שלום וברכה לרב הי"ו ונרו יאיר !
האם תסכים עמי שכיום חלק גדול מעם ישראל אינו מתפלל ערבית. אז למה הרבנים שלנו לא מבטלים את החיוב של ערבית בימינו ? בוודאי ידוע לך שבמקור תפילה זו הייתה רק רשות ובמשך זמן זה הפך לחיוב.
תשובה
שלום רב,
א. הפוסקים שעל פיהם אנו הולכים, מהראשונים עד האחרונים, קבעו פה אחד שכבר קיבלו ישראל על עצמם את תפילת ערבית כחובה.
ב. ראה במקור העניין בברכות ד, ע"ב (ובראשונים שם)עד כמה הפטור מערבית אינו פשוט. רבן גמליאל שסבר שהיא חובה העניש את רבי יהושע בפומבי על שהורה שהיא רשות, ועל עניין זה של חובת ערבית הביאו שם את הכלל ש"העובר על דברי חכמים חייב מיתה", כדי להוציא מדעת האומרים שהיא רשות.
ג. אף אם תפילת ערבית היתה עדיין בגדר רשות, קריאת שמע בערבית היא חובה גמורה שלמדוה חכמים מהנאמר בתורה: "בשכבך ובקומך", ואם יימנעו מערבית, עלולים גם לבטל קריאת שמע.
ד.לעצם העיקרון שביסוד שאלתך: וכי בגלל שרבים אינם מקיימים - נבטל מצוות מדרבנן?! כיצד ניתן להעלות זאת על הדעת?!
ה. כדי לבטל תקנת חכמים או כל דבר שישראל קיבלו על עצמם בדורות קודמים צריך סמכות שאיננה קיימת כיום וצריך סיבה רצינית לדבר.
לא ברור לי מה יכולה להיות הסיבה, כמו שלא ברור לי מאיזה מניע נובעת שאלתך.
ויה"ר שיתקבלו כל תפילותנו לטובה,
רונן לוביץ