תפילה

חדשות כיפה צוות ישיבת קרני שומרון 25/01/06 20:13 כה בטבת התשסו

שאלה

שלום,

כשאני מתפלל, אני פתאום חושב על כל מיני דברים אחרים, שממש לא קשורים לתפילה...

אני מנסה להתרכז--זה לא ממש עוזר...

אני לא יודע מה לעשות...

תשובה

לשואל היקר שלום.
שאלתך חשובה מאוד ומצויה מאוד, וננסה להרחיב בה מעט בעז''ה:
הבעיה בה אתה נתקל אינה בעיה חדשה, כבר הירושלמי (ברכות פ''ב ה''ד) מספר על מספר אמוראים שהייתה להם בעיה כזו: רבי חייא סיפר על עצמו שמעולם לא הצליח לכוון בכל התפילה, ופעם כשניסה לכוון בכל התפילה לפתע מצא את עצמו מהרהר מי יותר חשוב לפני המלך- שר פלוני או אלמוני. שמואל העיד על עצמו שבאמצע תפילתו התחיל לספור אפרוחים. רבי מתניה אומר שהוא מחזיק טובה לראשו, שלמרות והוא אינו מכוון בתפילתו, מכל מקום כשהוא מגיע ל"מודים" אז הוא משתחווה באופן אוטומטי. ומסבירים שם שכל זה נבע מעצם היותם עסוקים כל כך בתורה.
אבל משם רואים שקשה מאוד לכוון בתפילה וגם ענקי עולם לא הצליחו בזה.
כך גם כותב השולחן ערוך (סימן צ''ח סעיף ב') שכיום אנו לא נזהרים בכל הדברים של כוונה בתפילה, שהרי אנו לא מכוונים כל כך בתפילה.
על כן אסור להשבר ולחשוב "אם עד עכשיו לא כיוונתי בתפילה אזי אין לי למה לכוון בהמשך התפילה" אלא יתפוס את מה שהוא כן יכול להשיג.
כמו כן לא יאמר לעצמו "אם בכל מקרה אני לא יכול לכוון לכן אולי עדיף שאני כלל לא אתפלל"- גם זו טעות, מפני שבעצם זה שהוא עומד לפני הקב''ה במטרה להתפלל- הוא כבר עשה דבר גדול וחשוב- הוא מראה לקב''ה, שכל צרכיו של האדם מונחים בידו של הקב''ה ואני הקטן מבקש מידיו של הקב''ה.

מבחינת הדברים המעכבים בתפילה מבחינת חוסר הכוונה בהם זה שני דברים-
א- אמירת "שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד" ו"ברוך שם כבוד" וכו'.
ב- ברכת "אבות" [הברכה הראשונה] בתפילת שמונה עשרה. [כך פוסקים הספרדים, אך האשכנזים טוענים, שגם בזה אין זה מעכב אם לא כיוון בתפילתו, שהרי אנו כיום כלל לא מכוונים בתפילותינו].
בשני החלקים בתפילה לעיל חייבים לכוון וזה מעכב, אבל בשאר התפילה אם לא כיוון- יצא ידי חובה.

ישנן שיטות מיוחדות העוזרות לאדם לכוון בתפילתו, אך כל אדם מועיל לו דבר אחר- יש המועילה להם תפילה במהירות ואז אין להם זמן מיותר בו הם יכולים להתחיל לדמיין ולהרהר. יש כאלו שצריכים את ההעמקה בתפילה על מנת שיוכל לכוון בה. תפילה בקול רם מועילה מאוד להסיר מחשבות אחרות [ובתפילת שמונה עשרה יתפלל בקול חלוש שרק הוא ישמע את עצמו]. עוד דבר העוזר מאוד הוא הבנת המילים הנאמרות בתפילה, אם אדם חושב על מה שהוא אומר אז אין הוא יכול לחשוב על דברים אחרים תוך כדי.

יהי רצון שישמע ה' את תפילותינו לטובה.

צוות משיבים ישיבת ההסדר קרני שומרון.

נשמח לתגובה!
כתובת E- MAIL karnei_shomron@intermail.co.il