תפילה

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 25/12/02 20:48 כ בטבת התשסג

שאלה

כבוד הרב שלום.

האם כשהמצב דחוק, כשאדם מאוד ממהר, מותר לו להתפלל תוך כדי עשיית דבר אחר? למשל, אדם שהולך בדרך, ויודע שהוא קצר בזמן או שלא יוכל להתפלל, האם מותר לו להתפלל? (כמובן שלא מדובר על ש"ע או ק"ש). האם יש חשש להסחת הדעת? הרי אפילו בתפילה בחדר סגור יש חשש כזה?

תשובה

שלום לשואל!

עקרונית אין לעשות שום דבר בזמן התפילה וכמבואר בשולחן ערוך שצריך להסיר מעליו "כל דבר הטורדו"
לכן רע ומר המנהג של בורים המחזיקים טלפון במצב רוטט כשאין להם סיבה מוצדקת כמו רופא כונן, חייל במשמרת וכדומה.
ומי שמתפלל בבית כנסת, בבית ובכל מקום צריך לפנות את דעתו רק לתפילה.
לא הבנתי מה הענין של להתפלל בדרך?
עוצרים ומתפללים בכוונה, ואין שום סיבה שגם בזמן לחץ אדם יתפלל ויעשה עוד דבר.
אולי אתה מתכוון לכך שלמשל בעוד חמש דקות סוף זמן תפילה ואתה הולך כחייל ברגל למשמרת במוצב ואין לך זמן אחר להתפלל אלא בלכתך בדרך – זה מקרה חריג ונדיר.
בדרך כלל תקפיד בכל צורה שהיא ובכל מצב להיות מרוכז בתפילה בלבד וכדברי רבנו הגדול יהודה הלוי.
"ויתייחד העובד
עם המלך במסיבו
לחזות בנועם השם
ולבקר בהיכלו"

ומי יתן ונזכה לכוון ולהתפלל בכוונה טהורה ונזכה להפשיט מעלינו את מחשבות החול, להסיר דאגות ויגונות.
והלב מתמלא ומשתוקק לצמאון הגדול – צמאה נפשי לא-לוקים לא-ל חי.
להרבות בנועם שיר, להעתיר בתפילה ולדעת כי זכות גדולה יש לנו בעמדנו להתפלל לפני בורא העולם.
נזכור!
דע – לפני מי אתה עומד,
ומיהו המאזין ושומע לקול תפילת עמו ישראל היום
ובכל יום ויום ברחמים וברצון