שאלה
כבוד הרב,
אני מתפלל כל שבת בבית כנסת במקום מגוריי בצפון הארץ. בית הכנסת עבר שיפוץ לפני שנים רבות, שתוצאתו (התמוהה) היא, כי ארון הקודש (ומכאן - כיוון התפילה של כלל הציבור) ממוקם בקיר המערבי של המבנה, ואינו פונה לכיוון ירושלים (דרום). האם הדבר מותר (מראש או בדיעבד)? האם יש להתפלל לכיוון ארון הקודש (מערב) או "הצידה" לכיוון ירושלים-דרום?
בברכת שבוע טוב ובתודה.
תשובה
שלום וברכה
שכינה במערב ויתכן שזה מסביר את מיקומו של הארון.הנצי"ב נשאל על ארון שהונח שלא במקומו הנכון והוא דן בשאלה האם המתפלל צריך לכוון פניו לארון או לכיוון הנכון? יתכן, שאם אתה בבית הכנסת עליך לפנות פניך לכיוון שהצבור מתפלל וכך משמע מהנצי"ב (שו"ת משיב דבר חלק א' סימן י') מכל מקום, תכוון לבך לירושלים.
ואם אתה מתפלל שלא בבית הכנסת עליך להתפלל לכיוון ירושלים. הלכה זו נלמדה מתפילתו של שלמה בבית המקדש (מלכים א,ח) וכך הובאו הדברים בחז"ל במסכת ברכות ל ע"א ועיין בשולחן ערוך בסימן צ"ד סעיף א'.
לכתחילה ודאי היה צריך לבנות את הארון בקיר הפונה לירושלים
בברכה והצלחה
מאיר נהוראי
בברכה
מאיר נהוראי
דברי תורה לפרשת השבוע
החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם