''תפידנית''

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 27/11/05 18:04 כה בחשון התשסו

שאלה

א. האם מותר להתשמש בתפידנית לצורך דבר שלא קשור לתפילין? כגון: נרתיק וכ''ו

ב. האם מותר להשתמש במראה של להתפילין לצורך דברים שלא קשורים בתפילין?

אם אפשר להביא את המקור לתשובות.

תשובה

תפידנית
תשובה: מותר להשתמש בתפידנית, כגון להניח שם דברים או להסתכל במראה, בתנאי ששימוש זה אינו מבזה (למשל לא יאכסן בפנים דבר מלוכלך או מגעיל כגון כביסה).
בברכה
אפי קיציס

מקורות לעיון:
במסכת מגילה (דף כו עמוד ב') כתוב: "תנו רבנן: תשמישי מצוה - נזרקין, תשמישי קדושה - נגנזין. ואלו הן תשמישי מצוה: סוכה, לולב, שופר, ציצית. ואלו הן תשמישי קדושה: דלוסקמי ספרים, תפילין ומזוזות, ותיק של ספר תורה, ונרתיק של תפילין ורצועותיהן." וכך נפסק בשולחן ערוך (אורח חיים סימן כ"א סעיף ב'): "טליתות של מצוה שבלו, אדם בודל עצמו מהם ואינו מותר לקנח עצמו בהם ולא לייחד אותם לתשמיש המגונה, אלא זורקן והם כלים". והוסיף משנה ברורה (סעיף י"ב) : "אבל לשאינו מגונה מותר"
וכך כותב הרמ"א (אורח חיים סימן קנ"ד סעיף ג'): "ודוקא הדבר שמניחין בהן דבר הקדושה בעצמו לפעמים, או שנעשית לכבוד כגון המכסה שעל הקרשים של הספרים, אבל אותו מכסה שהוא לשמור אותו מכסה שעל הקרשים, לא מיקרי תשמיש, דהוי תשמיש דתשמיש, וכל כיוצא בזה. וכך כותבהמשנה ברורה (סעיף ו'): " ודוקא תשמיש קדושה עצמה אבל דבר המשמש להתשמיש קדושה והוא הנקרא תשמיש דתשמיש אין בו קדושה ומותר להשתמש בהן אף בעודן קיימין" וכן כתב בערוך השולחן (סעיף ה'): "וכלל גדול צריך לדעת מה נקרא תשמיש קדושה ומה נקרא תשמיש דתשמיש ... הדבר שמניחים בו דבר של קדושה בעצמו כמו הארון קודש או המטפחת שכורכים סביב ספר התורה או המעיל שמחבישים אותו על ספר התורה ... הוי תשמיש קדושה ואסור. אבל המכסה שעל המכסה של הקרשים שהוא עשוי רק לשמור את המכסה הוי תשמיש דתשמיש."
לתפילין יש את הכיסוי שלהם והם מונחים בתפידנית לשמירה ולכן נחשבים כתשמיש דתשמיש ולכן מותר.