תורת אמת?

חדשות כיפה הרב דב ברקוביץ 16/02/11 03:27 יב באדר א'

שאלה

בס"ד

שלום רב!

לאחרונה עולות בי שאלות באמונה ביתר שאת,

אני מתאמצת מאוד לפתור את השאלות, ואז צצה לה עוד שאלה.

אשמח שהרב יתייחס לשאלה הנוכחית שעדיין אין לי עליה מענה (בחיפושי דרך אתרי היהדות השונים באינטרנט..)

*השאלה: אני מאמינה שהתורה הועברה מדור לדור, מאב לבן וכו', גם לפי דברי הכוזרי ועוד, אין סיכוי שדור שלם יחליט לשקר ולהמציא תורה ולהעבירה. ולכן ברור שהתורה היא אמת..

אך יש לי בעיה עם הנקודה הראשונית..

אני צריכה שיהיה איזה משהו שיבהיר לי שזה ברור גם שמה שכתוב בתורה, לדוג' על האבות באמת קרה.... היצר הרע שואל אותי- אולי איזה ישות אחרת ח"ו כפתה עלינו לקבל את התורה , ואת מה שכתוב בה שיש ה', וכל סיפורי התורה...? ושוב אני אומרת ח"ו....אני מרגישה ממש רע עם השאלה הזו...אבל אני מרגישה שאני חייבת לברר לעומק ממש...!!! מה מוכיח ליצר הרע הזה כדי שיסתלק ממני, שזה בטוח ה' שאנו מאמינים בו נתן אותה.. (ושלא יהיה לא ברור, אני ממש חזקה מבחינה תורנית.רק מידי פעם עולות בי "שאלות יסוד" כאלו לצערי...)

ועוד יצר הרע שואל-גם אם כל עמ"י שמע וראה את מעמד הר סיני, מי אמר שזו באמת תורת אמת, אולי משהו אחר ח"ו כפה עליהם לקבל את התורה ומה שכתוב בה, ולהעבירה הלאה, ואם לא יעבירו- יענישם נניח.... בקיצור שואל היצר-מנין לנו שה' הוא הוא השולט הנצחי שנמצא בכל הזמנים,היה הווה ויהיה, זה ששמו מופיע בתורה, וזה שמנהיג אותנו גם היום....

ושוב להבהרה-אני מאמינה בה' !! אבל זה שאלות שאני מרגישה שאני חייבת לתת להן מענה מוחץ, ולא רק תשובה כמו : "זה ברור שזה נכון, בכל יהודי בלב, יש את הניצוץ היהודי, לכולנו נשמה שמרגישה שזו האמת..." אני צריכה תשובה מוחצת ממש מול היצר הרע.

[ניסיתי לענות ליה"ר ולומר שיש כל מיני מעשי נסים שנעשו בדורנו, לדוג' לרבנים מסויימים, והרבנים יודעים "עין בעין" שזה מעשי ה' ולא אחר ח"ו, וכן הם יודעים גם בבירור שה', זה שעשה להם את הנס, הוא זה ה' מהתורה, והם גם יודעים ברוה"ק שלהם/כדו' שה' הוא הוא הנצחי,היה הווה ויהיה,אדון הכל!, האם תשובתי זו אכן עוזרת להאמין יותר, אם כן, אפשר לחדדה??]

ולסיכום, מאד חשוב לי תשובה חותכת, וכמה שיותר מפורטת ועונה על שאלה קשה זו שדרכה היצר כ"כ מנסה להכביד עלי באמונה....!!!

תודה רבה!

(נ.ב. אני לא רוצה שח"ו יעלו הרהורי שאלה זו לאנשים אחרים "תמימי ה'", אז

תשובה

שלום מיכל,

א. הרבה גדולי תורה כתבו שיש בהחלט מקום לשאלות טובות. הגמרא, למשל, הנה מלאה בשאלות טובות וחדות - גם במפרשים על הגמרא - ועל חלקן לא ניתנו תשובות בכלל.
פעם ביידיש היו אומרים, "אין לפחד משאלה טובה, לא מתים ממנה".
הרב קוק אף כתב ששאלה טובה היא חלק מהדרך בה אדם עולה מדרגה אחת של ודאות באמונה לדרגה גבוהה יותר.
ב. ואיך אנחנו יודעים שאבא שלנו הוא האבא שלנו ושהאמא שלנו היא האמא שלנו?
ג. אנחנו יודעים בעיקר בגלל שכך סיפרו לנו, וגם בגלל שלאורך השנים מתווספים סימנים מסביב שזה אמנם כך.
גם הסיפור המשפחתי הרחב שלנו עובד באותה דרך.
ראשית - זה סיפור שהרבה מספרים אותו, וככל הנראה גם מספרים אותו הרבה דורות. אם נתחיל לא לקבל סיפורים שנולדנו לתוכם אפשר להטיל ספק בהרבה דברים "שסיפרו" לנו על דברים שבאו מהעבר. ומה אם ההיסטוריה בכלל?
אחר כך יש סימנים רבים שהסיפור הוא אמנם אמת - המציאות המיוחדת של עם ישראל בין האומות, החזרה המדהימה של עם ישראל לארץ ישראל (מה שקרה רק בגלל שהיה סיפור שכולנו חיינו אותו), התורה המיוחדת שעומקה וחוכמתה תרמו לעולם דברים שאין להם שיעור הרבה מעבר לפרופורציה של מספר העם שלנו בעולם. ועוד סימנים כאלו.
אל תפחדי משאלות. תחיי מתוכן ותתני לחיפוש המתעורר להוביל אותך הלאה.
בברכה, דוב ברקוביץ