שקרים

חדשות כיפה הרב חיים בריסק 07/03/10 22:26 כא באדר התשע

שאלה

שלום רב!

בבקשה סלח לי מראש על השאלה המסורבלת.

א. אני לומד בבית ספר חילוני, ובשיעור היסטוריה כרגע המורה מלמדת על תקופת בית ראשון, גלות בבל וכו'. אך המורה שלי מלמדת את החומר לפי ראיית העולם שלה ומחדירה משפטים של כפירה פה ושם ואפשר להגיד שהיא מלמדת את החומר בבחינה אנטי תורנית. אני החלטתי באחד מהשיעורים להבריז מפני שלא רציתי לשמוע את מה שהיא אומרת, אבל ההחלטה שלי להבריז מהשיעור נבעה גם מרצונות אישיים כמו סתם להגיע הביתה יותר מוקדם. השאלה הראשונה שלי היא האם פעלתי נכון?

ב. באותו יום אמא שלי שאלה אותי באיזה שעה חזרתי מבית ספר ואמרתי לה שחזרתי רגיל (כמו במערכת), מפני שפחדתי שהיא תכעס. השאלה השנייה היא מה אני צריך לעשות כדי לכפר על זה ששיקרתי לאמי?

ג. ועוד שאלה אחת ברשותך, כבוד הרב, שגם קשורה קצת לשקרים. אני עוסק בספורט מסויים ואחד מהאימונים הוא בשבת (אני כרגע לא שומר שבת). בשביל להגיע לאימון אבא שלי צריך להסיע אותי לשם. אני לקחתי על עצמי להפסיק ללכת לאימון ביום שבת, ואני לא רוצה להגיד למאמן שזה בגלל שאני לא רוצה לחלל שבת בגלל שהאמת אני קצת מתבייש. האם אני יכול להגיד לו שזה בגלל שיש לי איזה שיעור פרטי או איזה משהו אחר באותו זמן או שזה יחשב לי שקר?

תודה רבה וסלח לי שוב על השאלות המסורבלות!

תשובה

שלום וברכה!

א. אכן זכותך וחובתך להתנגד לכפירה והגשת ההיסטוריה ממבט כפרני (במיוחד שברוב המקרים אין לו בסיס אמיתי והוא נשאר בגדר השערות בלבד, אבל להבריז משיעור זו לא הדרך במיוחד שכוונותך האמיתיות לא קשורות למחאה על הכפירה.
המחאה האמיתית היא לגשת למנהל בית הספר ולומר לו בצורה מנומסת שקשה לך להקשיב בשיעורי היסטוריה בגלל התוכן הכפרני הפוגע ברגשות שלך שגם אותם יש לכבד ומה המנהל מציע לעשות בנידון. תאמר לו שאינך יכול להמשיך בישעורים במתכוננת הזו.

ב. לך לאמא ספר לה את האמת בהכנעה והסבר לה שאתה מתחרט על הנעשה ולא תשוב לעשות כן. לגבי הכפרה שבינך לבין הקב"ה - עשה תשובה מכל הלב, חרטה, וידוי, קבלה על עתיד לא לשוב על חטא השקר ותתרחק מהשקר מאד מאד.

ג. אתה יכול לשנות מן האמת, אך תזהר משקר של ממש. לכן להגיד שיש לך שיעור פרטי וכד לא טוב מכיוון שמדובר בשקר לכל דבר וענין. אך לומר שאינך יכול לבוא מסיבות אישיות שאינך רוצה לפרטם מותר וזה גם אמת אע"פ שאינך מספר את הכל.

עלה והצלח!

בברכה,

חיים בריסק