שאלה
האם כשמודדים כזית צריך למדוד לפי הקמח או לפי הכל? זאת אומרת שאם למשל יש עוגה שהבסיס ש/לה זה ביסקויט ועל זה קרם או קצפת אם צריך לברך על הביסקויט או על הקצפת וכן ברכה אחרונה למדוד לפי הביסקויט או לפי כל העוגה?
תשובה
שלום
אם מדובר בעוגה שיש בה מילוי פרי או ירק (שטרודל, כרוכית - פאי), כיוון שהבצק והמילוי נאפו יחד, הרי שמדובר במאכל אחד, וכיוון שיש בו מיני דגן, גם אם הדגן מיעוט הוא העיקר, ולכן מברכים על העוגה מזונות. ולברכה אחרונה, אם אכל מהבצק שיעור כ´זית´, יברך על העוגה ´על המחיה´. ואם לא אכל מן הבצק שיעור כ´זית´, אבל ביחד עם המילוי אכל שיעור כ´זית´, יברך ´בורא נפשות´
ואם המאכל והמילוי הוכנו בנפרד מברכים ברכה ראשונה, על כל אחד בנפרד. וכן בברכה אחרונה, יברך על כל אחד מהם בנפרד, על כ´זית´ מהבצק - ´על המחיה´, ועל כ´זית´ ממה שמעליו - ´בורא נפשות´.ואם אין במזונות כזית, ובמילוי יש שיעור כזית, יברך ´בורא נפשות´ (וגם אם אין במילוי שיעור כזית אבל בעוגה עם המילוי יש שיעור כזית, יברך ´בורא נפשות´, שהואיל והם מאכל אחד, גם שני חצאי שיעורים שברכתם האחרונה שונה, מצטרפים לחיוב ´בורא נפשות´.)
ולהלן הרחבה ומקור התשובה מספר פניני הלכה מאת הרב אליעזר מלמד שליט"א ועיינו בספר באתר ישיבה
http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?cat=1003