שילוח הקן

חדשות כיפה הרב דב ברקוביץ 05/03/11 19:20 כט באדר א'

שאלה

שלום רב,

בחלון מרפסת הכביסה של ביתי מתחת למזגן מקננת לה יונה על ביצים,אני מעוניינת לסלקה משם אבל אני יודעת כי יש עניין הלכתי בנושא, יש לציין שהדבר גורם ללכלוך רב וזוהמה וזהו אזור שאנחנו משתמשים בו לאחסון תוכל בבקשה לסייע לי ולומר כיצד עלינו לנהוג במקרה זה?

בברכת חודש טוב.

תשובה

שלום,

מצוות "שילוח הקן" שייך כאשר אדם מעוניין לקחת לעצמו את הביצים או את האפרוחים שבקן. במצב זה עליו לשלח קודם את האם. במצב כפי שתארת אותו אין לכם כל עניין בביצים או באפרוחים. אתם מעוניינים לסלק את כל הקן מהמקום בגלל הלכלוך.
אם כן אין כאן עניין של שילוח הקן אלא של צער בעלי חיים. במקרה כזה יש לשקול את מידת המטרד לבני אדם. אם יש זוהמא באופן שיש חשש לבריאות בני אדם, מותר לסלק את הקן. גם אז חייבים לעשות כן באופן שיגרום הכי פחות "צער" ליונה ולביצים. אפשר לקיים במצב זה מצוות שילוח הקן - לשלח את האם ולקחת את הביצים עם הקן ולהעמיד אותם במקום אחר, בתקווה, על אף שהיא קלושה, שהאם תחזור ותמשיך לרבוץ עליהן.
אם הלכלוך מהציפור מלכלך רכוש של בני אדם ולא מקלקל אותו או אם ישנה הפרעה רגשית מהלכלוך אבל אין כל חשש בריאותי, יש לנסות לעמוד בזה עד שהביצים ייבקעו והאפרוחים יגדלו ויצאו מהקן.
אבל אם הלכלוך מקלקל רכוש או מפריע להתנהלות החיים באופן אחר (למשל, הוא נופל על בני אדם העוברים למטה), אז יש לנהוג כפי שכתבתי למעלה בעניין חשש לבריאות.
בברכה
דוב ברקוביץ