שאלה
שלום רב. אני מתפלל שחרית כמה חודשים במנין פועלים. אני יכול גם להתפלל במנין הנץ מבחינת העבודה. לאחרונה בעקבות הלכה ששמעתי, הבנתי שזה בעייתי. יש עוד עניין והוא שיש הרבה ימים שאם אני לא מגיע, אז אין מניין ואז החזן נאלץ לחפש בחוץ אנשים כך שזה די יושב על מצפוני אם אני הולך לנץ ולא לפועלים. מה גם שתפילת פועלים היא תפילה מאוד מהירה ואני לא כל כך מוצא את עצמי שם, לאחרונה, אני מוצא את עצמי מגיע לתפילת הפועלים כדי להחזיק את המניין ואחר כך נשאר לתפילת הנץ כדי לשמוע את הקורבנות ולשמוע כמו שצריך את תפילות הזמרה כדי לרצות את עצמי ורק אז אני הולך הביתה . מה עליי לעשות? האם אני צריך להגיע רק לנץ? כמו כן,האם עכשיו שאנחנו בשעון חורף תפילת הפועלים היא בעצם בנץ?
תשובה
לשואל שלום רב.
אני מבין שכשאתה אומר "מנין פועלים" כוונתך למנין שבו מתפללים מוקדם, לפני הנץ החמה, ולזה אתייחס. היום הנץ הוא בערך ב5.40 וזה הולך ומתאחר. כלומר מדובר על מנין מהיר שמתחיל היום לפני 5.25 . מנין שמחיל משעה זאת והלאה, ומגיעים לתפילת עמידה בנץ, אין איתו בעיה.
לכתחילה, צריך להתפלל תפילת עמידה עם הנץ, ולא לפניו. רק בשעת הדחק, מי שאין לו זמן אחר, יכול להתפלל לפני הנץ.
ע"פ הדין אתה אינך צריך להקדים ולהתפלל לפני הזמן בשביל להשלים לאחרים מנין. אמנם המנין שאתה נוהג, שבו לפנים משורת הדין, אתה מגיע מוקדם יותר על מנת להשלים מנין ואח"כ מתפלל עם המנין של הנץ, זה הכי טוב, כיון שבכך אתה עוזר להחזיק את המנין המוקדם שלא יתבטל, וגם "הפועלים" יזכו להתפלל במנין.
בברכה
אפי קיציס
דברי תורה לפרשת השבוע
החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם