שבת

חדשות כיפה צוות ישיבת הר עציון 14/12/05 18:29 יג בכסלו התשסו

שאלה

האם אפשר להשתמש בקרם לשיער בשבת או להרטיב אותו ואז לסרק????

אמרו לי פעם אחת שאסור,למה?

אם אסור לשעות זאת ... הרי צריכים לעשות משהו יפה בשיער בשבת (לפחות ככה אני נוהגת) ואם אסור להשתמש בקרם או להרטיב את השער זה מכער ובבוקר עוד יותר...!!!

מצפה לתשובה...

תודה

תשובה

שלום!
אני שמח לשמוע שאת מנסה להראות טוב לכבוד שבת, שהרי ידוע שיש עניין מיוחד ללבוש בגדים נאים ולהתנאות לכבוד שבת. והגמרא מספרת על שמאי הזקן שהיה כל הזמן חושב על שבת, וכל דבר יפה שהיה לו היה שומר לשבת.
ניגש לעצם העניין, יש לך שלוש שאלות נפרדות שצריך לדון בכל אחת בנפרד.
1. הרטבת השיער בשבת – יש מקומות שאסור לסחוט בהם בשבת, לדוגמא אסור להשתמש בספוג לשטיפת כלים בשבת מפני שכששוטפים כלים כל הזמן סוחטים את הספוג. אבל מותר להשתמש בטלטלית (כך קוראים לזה אצלי בבית) מפלסטיק או סקוטצ´ ברזל שבשבת בגלל שהם לא סופגים ודבר שלא ספג אין מה לסחוט ממנו.
לגבי שיער יש מח´ בפוסקים האם יש סחיטה או לא (שמירת שבת כהלתה עמוד קנ"ה, בהערות). מה שברור שזה שאסור לסחוט זה לא אומר שאסור להרטיב אלא אם כן יש סיכוי שאם ירטיבו יסחטו.
2. שימוש בקרם לחות בשבת – אסור להשתמש בקרם לחות בשבת מפני שזה מדביק את השערות אחת לשנייה וזה כאילו בונים משהו בשיער. בנוסף יש בעייה של מריחת משחות בשבת שגם זה אסור אבל לא נאריך בזה.
3. סירוק השיער בשבת – העובדות אומרת שכמעט כל הבנות שמסרקות את השיער תולשות שיער תוך כדי הסירוק, ויש איסור לתלוש שיער בשבת. מה שמותר זה לסרק את השיער ביד (או במברשת רכה בנחת שבטוח ב100 אחוזים שהיא לא תולשת שיער, וקשה למצוא כאלה).
מה עושים?
לפני הכל אני רוצה שוב פעם לשבח אותך על הרצון להתנאות לכבוד שבת. אבל יש לזכור שבסוף הקב"ה מעדיף שישמרו שבת כהלכה ולא יעברו על הלכות.
יש הרבה פתרונות לפני שניגשים לפתרון לבעייה עצמה, אפשר לטפל בשיער לפני שבת שהוא יחזיק מעמד כמעט עד מוצ"ש (כך אחיות שלי עושות), ואפשר לשים קרם לחות לפני שבת, וכמו שאני יודע לוקח הרבה זמן עד שהוא עובר מהשיער. ואם יש צורך אפשר לסרק את השיער ביד כדי להחזיר את השיער למצב לפני כן.
אם כל זה לא הולך – מה שאני מציע זה לשטוף את השיער בתוך כיור מבלי לגעת בו בכלל, ולאחר סגירת הברז לחכות כמה דקות עד שרוב המים ירדו מהשיער, ואחר כך אפשר לעמוד ולחכות עוד כמה דקות עד שהשיער נשאר רק לח ולא רטוב (ככה אין מה לסחוט). ובסוף אפשר לסרק אותו ביד (או במסרק מיוחד שלא תולש שערות).
אם את ספרדיה שהולכת לפי הפסיקות של הרב עובדיה יוסף, אפשר לשתוף את השיער כרגיל ולנגב אותו לאחר מכן ואז לסרק ביד.

בתקווה שהתשובה מספקת ומובנת, בכל מקרה אם יש בעייה/שאלה על מה שכתבתי או משהו חדש, אשמח שתשלחי אלי שוב פעם
אלי כפיר
צוות ישיבת אלון שבות