רב באמונה

חדשות כיפה הרב דוד סתיו 18/11/01 01:40 ג בכסלו התשסב

שאלה

האם יש צורך ברב שבא משיטה אחת באמונה , והאם יש פסיקת הלכה באמונה לדוג' האם ע"פ קריטריון הלכתי הרב קוק צודק יותר מהרבי מסאטמר , אשמח אם אפשר יהיה לצטט מקורות

תשובה

בס"ד

לנעמה שלום,

שאלת ההכרעה בענייני אמונה מעסיקה את גדולי ישראל במשך דורות רבים. הנושא מורכב למדי וכדוגמא אזכיר את שיטת הרמב"ם שכתב במספר מקומות שאין הכרעה בענייני אמונה ומאידך הוא עצמו כתב את שלוש עשר עיקרי האמונה ועיגן אותם בהלכות יסודי התורה שלו שהוא ספר הלכה לכל דבר.

הרב קוק באיגרותיו דן בשאלה זו באריכות ותולה אותה במחלוקת התלמודים בבלי וירושלמי ובמחלוקת ראשונים דורות אח"כ.

נראה לומר שבמצב אידיאלי של מלכות מקדש ונבואה ברור שיש הכרעות גם בענייני דעות והשקפות אבל במצב של גלות האומה מצטמצמות ההכרעות הללו רק לעניינים שהם יסוד האומה כגון: שלושה עשר העיקרים.

את מחלוקת הרב קוק והרב מסטמר אפשר לציין בפרמטרים הלכתיים בכל הנוגע לשאלות ההלכתיות שנחלקו בהם כגון: מצוות ישוב ארץ ישראל, שיתוף פעולה עם חילוניים וכדו'. אבל א"א לעשות זאת ביחס לשאלות הרוחניות בהן נחלקו כגון: משמעות תקופתנו וכו'.

אשר לשאלתך הראשונה אין חובה לקבוע רב בשל גישה רוחנית אחת אבל רצוי לידבק באדם כזה על מנת שלא להתבלבל יתר על המידה.

בברכה, הרב דוד סתיו