קריאת ספר

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 03/02/04 14:37 יא בשבט התשסד

שאלה

שלום כבוד הרב.

אם בישיבה שלי מוכרים ספר מסויים (ושמים אוו על הבמה כדי שיראו אותו) אם אני קורא את כל הספר האם זה גזל או לא?

תשובה

המניח ספר לדוגמא מעוניין שיפתחו ויתרשמו מהספר, הוא אף לוקח בחשבון שיתכן ויגרם לספר נזק תוך כדי העיון. יש לדמות את המקרה הזה לדין המופיע בשוע' חו"מ סי' רצ"ב סעיף כ', -המפקיד ספר אצל שומר תלמיד - חכם, השומר יכול לקרוא בספר אף ללא רשות מפורשת, כי ישנו אומדן דעת שהמפקיד מרשה לו. אולם אם בעקבות קריאת הספר מתחילתו עד סופו המוכר מפסיד לקוחות, ודאי שיש לו הקפדה. לכן אין להוציא את הספר מהמקום שהוא מונח בו. בנוסף לכן על הקורא להיות אמיתי עם עצמו. במידה והוא היה מוכן לשלם עבור רכישת הספר, אזי אסור לו לקרוא את כל הספר. בוודאי שהבעלים אינם רוצים להפסיד קונה, ומקפידים עליו שלא יקרא ויפסיד אותם.

תשובת הרב בראלי-דיין בבית דין צדק שדרות ע"י ישיבת ההסדר