קריאה בספרים של ליבוביץ ופנחס שדה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 15/12/02 21:20 י בטבת התשסג

שאלה

שלום לכבוד הרב,

קיבלתי שני ספרים במתנה ואני מעונין לדעת האם מותר להחזיק אותם בשל החשש שהם מכילים דברים שאינם לרוח התורה:

א. על עולם ומלואו - ישעיהו ליבוביץ', שיחות עם מיכאל ששר.

ב. סיפורי הבעש"ט - פנחס שדה

במידה ואסור להחזיק אותם אשמח לדעת מה יש לעשות עמם.

תודה לכבוד הרב.

תשובה

בס"ד

הרמב"ם בהלכות עבודה זרה כתב שהמצוה של "ולא תתורו אחרי לבבכם" איננה מצטמצמת רק בקריאה של ספרי עבודה זרה אלא כל ספר המפקפק ומחליש את האמונה.

לצערנו פרופסור ליבוביץ כפר בכמה מעקרי האמונה זלזל בתלמידי חכמים מידותיו היו גרועות ואמונתו מבולבלת ומסוכנת.

לכן על פי דברי הרמב"ם ישנו חשש שימשכו אחרי דעותיו המסוכנות לכן אין לקרוא בספריו.

**

פנחס שדה היה אדם שעשה מעשים גדולים למען עם ישראל אבל היה מופקר מאוד מבחינת היחס לנשים. עוד אומרים שבסוף ימיו היו לו הרהורי תשובה, ואני מקווה שזו אמת.

למה אני כותב את הדברים הללו?

כי מי שיש בו גם חיוב וגם שלילה הוא מסוכן מאוד. אתה קורא את ספריו ורואה דברי אמת ונהנה מאוד ואחר כך רואה דברי שקר ולא שם לב שאע"פ שהם כתובים באותו ספר - זה אמת וזה שקר. לפעמים האמת והשקר כתובים באותו דף, באותה פיסקה ואפילו באותה שורה.

לכן - אל תלמד מספרים כאלה כלל. והמהדרים להוציאם מביתם - תבוא עליהם ברכה רבה וגדולה.

******

למה להסתכן?

כדאי להזדקק לספרים שנכתבו על ידי יראי שמיים. ויש הרבה ספרים טובים עמוקים וכתובים בלשון יפה ועמוקה ופנימית ואינם מזלזלים באחרים.

יש ספרי חסידות נפלאים וטובים.

******

וראה עוד על ישעיהו ליבוביץ תשובות באתר זה.

******

התשובה נערכה על ידי שור"ש אבני איתן רמת הגולן