ציור עירום

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 18/12/05 15:05 יז בכסלו התשסו

שאלה

כבוד הרב.

אני סטודנטית דתיה לומדת עיצוב במוסד חילוני. במהלך השיעורים אנו נדרשים לצייר עירום מלא.

מותר או אסור?

תשובה

נחלקו הראשונים האם מותר לצייר אדם בשלימותו:
לדעת הרמב"ן והר"ן אסור, ולדעת הרמב"ם האיסור הוא בפיסול פרצוף אדם וקל וחומר גוף האדם כולו. לדעת כולם מותר לצייר את חלק העליון של האדם.

מקור האיסור: נאמר: "לא תעשון איתי" - לא תעשון אותי. בפיסול דמות אדם כביכול עושים צלמו של הקב"ה.

שולחן ערוך (יורה דעה סימן קמא סעיף ד) פסק כרמב"ם, ועל כן אין איסור בציור שטוח.

ברור שהטוב ביותר הוא לצייר אשה בביגוד מלא ככל גדרי הצניעות.
אשה יכולה לצייר עירום נשי ואף עירום גברי (כמובן ללא מקום הערווה). כל זאת בתנאי שאכן היא חייבת בכך, וכשהמורה והלומדות כולן נשים, והתלמידה גונזת ציור זה לאחר השיעור. שכן אין שום היתר להכשיל אנשים אחרים בציורים שאינם צנועים. אין שום היתר לצייר עירום בכיתה מעורבת.

נראה לי שאת חייבת במחאה ברורה על מצב זה. אילו תציירי מפני שחוייבת ולא תאמרי דבר הרי שיש בכך חילול ה'. רק לאחר שתאמרי שהדבר מכוער ואינו נצרך - תוכלי, בדיעבד, לצייר. למענך, כדאי שלא לקבל דברים כאלו בשויון נפש ולמחות. כך יכבדו את עקרונותייך ואת אמונתך.

בברכה ובהצלחה רבה

אבינח ברנר וצוות ישיבת הר ברכה