צום בתשעה באב לאשה בהריון

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 06/08/16 20:58 ב באב התשעו

שאלה

שלום רב,

האם מותר לאישה בהיריון בחודש חמישי לצום בתשעה באב?

תשובה

לשואלת שלום רב.

בעיקרון, נשים מעוברות צמות בתשעה באב, ודינם כמו כל אדם שתלוי אם הוא חולה או לא. ואסביר.

תשעה באב אינו כמו יום כיפור. יום כיפור הוא מן התורה ולכן רק כשיש פיקוח נפש לא צמים.
תשעה באב הוא מדברי חכמים ולכן גם אם אין פיקוח נפש אלא חולי קשה פטור מלצום.
אמנם כל אדם בצום מרגיש חולשה והראש קצת כואב. אבל כאן מדובר על משהו מעבר לזה, חולשה או כאבים שמעבר לצום רגיל.
אם מספיק לחולה לשכב במיטה ולישון, אז יצום. אך אם הוא מרגיש חולשה רבה מאד, כאבי ראש חזקים סחרחורות וכד' מעבר לצום רגיל, הוא פטור מהצום.

אשה בהריון מעיקר הדין צריכה כאמור לצום. אמנם אצלה הדין ברור שאם היא מתחילה להרגיש סחרחורת, בחילה (מעבר למה שיש לה ביום רגיל) ואין צריך לומר אם היא מקיאה או מרגישה קשיי נשימה וכד', היא חייבת מיד להפסיק לצום ולשתות הרבה מיץ מתוק. ואם זה לא מספיק אז גם לאכול.
כמו כן, אם היא מכירה את עצמה, שקצת צום או אי אכילה בזמן גורמת לה אחת מהתופעות האלה, תתחיל מיד בתחילת הצום לשתות מיץ פחות מכשיעור.

כל זה בהריון רגיל. אבל אם הרופא אומר לה שבגלל מצבה הספציפי אסור לה לצום, או אם ההריון בסיכון, או בעיית לחץ דם או סכרת וכד', לא תצום.

בצום נדחה כמו השנה, כל השיקולים יותר קלים.

לפני יום כיפור יש לשאול שוב

בברכה
אפי קיציס