צדקה לאדם ברחוב

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 06/01/02 14:52 כב בטבת התשסב

שאלה

האם ראוי לתת צדקה לאדם ברחוב , כגון בצמתים ,

שנראה כי עלול להשתמש בכספים אלו באופן מזיק :

לסמים או שכרות וכד' - מה יש לעשות ?

תשובה

בס"ד

שלום

בדרך כלל האוספים צדקה בצמתים בדרך כלל לא אוספים לצרכים אמתיים. ואולי כן. לכן תני לו שקל או חצי כמו שכתוב "אל ישוב דך נכלם".
ובכל מקרה אחרי שאדם לא נותן צדקה לעני שאינו ראוי - צריך להפריש כסף בצד לתת אותו למישהו ראוי שלא יווצר מצב שבו אדם לא נותן למישהו ולא נותן כלל.

וכך כתוב בשו"ע יורה דעה סימן רמט ג
"צריך ליתן הצדקה בסבר פנים יפות בשמחה ובטוב לבב ומתאונן עם העני בצערו ומדבר לו דברי תנחומין ואם נתנה בפנים זועפות ורעות הפסיד זכותו:
אם שאל לו העני ואין לו מה יתן לו לא יגער בו ויגביה קולו עליו אלא יפייסנו בדברים ויראה לבו הטוב שרצונו ליתן לו אלא שאין ידו משגת"

וכתב הרמ"א: "ואסור להחזיר העני השואל ריקם אפילו אין נותן לו רק גרוגרת אחת שנאמר אל ישוב דך נכלם"