פרשות השבוע

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 11/11/06 17:53 כ בחשון התשסז

שאלה

בס"ד

שלום רב, שתי שאלות בפי.

1. בפרשה הנוכחית, נאמר כי לוט אפה מצות למלאכים, ובפירוש רש"י נאמר כי היה פסח, כיצד הדבר מסתדר? הרי מבחינת סרגל הזמן אין הדבר הגיוני.

2. האם נכון הדבר שבעקידת יצחק אכן יצחק היה בן 37? אם כן, מדוע נקרא נער? וכיצד אפשרי הדבר שכוחו של אב כל כך גדול מבנו בגיל כזה מבוגר?

תודה ושבוע טוב ומבורך!

תשובה

1. רש"י עוד בתחילת הפרשה כאשר המלאכים היו אצל אברהם מפרש "שוב אשוב אליך כעת חיה - כעת הזאת לשנה הבאה, ופסח היה ולפסח הבא נולד יצחק". ורש"י, כדרכו, מתבסס על חז"ל (במקרה זה על הגמרא במסכת ראש השנה דף י ע"ב-יא ע"א). המלאכים שהו אצל אברהם פחות מיום ובאותו ערב הגיעו אל לוט. לפי האמור, כאשר הגיעו ללוט עדיין היה פסח.
2. רש"י בתחילת פרשת תולדות עושה את החישוב שיצחק היה בן 37 בזמן העקידה.
גם אליעזר וישמעאל, שעל פי המדרש הם היו הנערים שהלכו עם אברהם ויצחק לעקידה, והיו שניהם מבוגרים מיצחק ובכל זאת נקראו נערים. יהושע בן נון נקרא נער והרמב"ם עושה חשבון שבאותו זמן שנקרא נער היה לפחות בן חמישים ושבע. וכן יוסף בשעה שנקרא נער על ידי שר המשקים היה בן שלושים. אלא שנער הוא גם משרת. יצחק אמנם לא היה משרת של אברהם אבל קיבל ללא ערעור את הגזירה שנגזרה על אברהם להעלותו לעולה, וממילא הגזירה נגזרה גם ובעיקר עליו. וכאן גם תשובה על כוחו של אברהם. כוחו היה בכך שיצחק קיבל את הציווי להעלותו לעולה בלי לערער.