פרות שנה רביעית

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 25/10/02 12:50 יט בחשון התשסג

שאלה

שלום

נטעתי עץ קלמנטינות בקיץ לפני שנת השמיטה כך שעכשיו הוא בשנה רביעית וכנראה מותר לאכול מפריו. איך עלי לפעול מבחינת מעשר, מעשר שני, פדיון, וכיו"ב? איזה ברכות? איזה מטבע? תודה מראש על הוראות ברורות.

תשובה

שלום לשואל .

שנת השמיטה היתה בשנת תשס'א , והשנה היא שנת תשס'ג
ואתה נטעת עץ בתשס .
אכן תשס'ג היא השנה הרביעית לפחות ( כי אולי היה עץ בגוש עם יניקה ושתלת בגוש בלי לפרק והיה העץ בן שנתיים למשל )

כיצד אוכלים פירות שנת הרבעי ?( בהנחה שאלו פירות של שנה רביעית )

ראשית אל תתבלבל !!!

הפירות מותרים לא עכשיו , אלא רק הפירות שיחנטו אחרי טו בשבט תשס'ג !!!
לכן תמתין עד לאחר הבשלת הפירות שיחנטו לאחר טו בשבט הקרוב .
כל פרי שחנט לפני טו בשבט - אסור באכילה בכלל !!!
לאחר כך כשיש לך פירות אתה מפריש תרומות ומעשרות ופודה אותם כמו שכתוב בנוסח ההפרשה " הפירות הללו..פדויים במטבע שיחדתי לפדיון נטע רבעי "
המטבע רגילה שיש בה שווה פרוטה.

שים לב אם ברור לך שאלו פירות נטע רבעי עליך לברך " אקב"ו על פדיון רבעי "

ואחר כך אתה אומר :

" רבון העולמים גלוי וידוע לפניך שבזמן שבית המקדש היה קיים היו הפירות רבעי להקדש , ועכשיו שאין בית מקדש קיים , יהי רצון מלפניך שתהא פרוטה זאת להקדש ויצאו פירות אלו לחולין " ( הובא בדרכי משה רצד )