פסולי חיתון

חדשות כיפה הרב דוד הריסון 12/02/07 21:41 כד בשבט התשסז

שאלה

הופנתה אלי השאלה הבאה ואני מפנה אותה אליכם...

(הסיפור אמיתי, בשמות בדויים כמובן)

בסביבות שנת 1880 מתחתנת חנה עם אברהם למשפחת ישראל, כנראה שחנה בהחלט ממשפחה מכובדת ואף אביה כהן. נולדת לה בת שרה.

אברהם נפטר, חנה מתחתנת עם אחיו יצחק למשפחת ישראל, נולד להם בן יעקב.

יצחק נפטר, חנה ויעקב נרצחים בשואה.

הנכד של חנה מבתה שרה היחידי שנשאר מכל המשפחה.

בנו היום דתי ובטוח שנישואים השניים אסורים, והבן שנולד מנשואים אלו היה ממזר.

(לענינו הנין שסיפר לי את כל הסיפור, עליו לא משפיע שום דבר כי הוא צאצא מהנישואין הראשונים)

האם הוא צודק ולאלמנה היה אסור להתחתן עם אחי בעלה המת (כיוון שלבעלה היתה רק בת ולא בן), ולכן בנה היה פסול חיתון?

תשובה

שלום וברכה
ניתן לבדוק בשו"ע מתי יש ממזרות ומתי לא!
אשת אחיו שלא במקום מצווה (ייבום כשאין ילדים) איסורו בכרת.
איש שנהרג על קידוש ה' ונרצח כיהודי אין שום ענין לברר עת מעמדו האישי ויש בזה לעז על נפטר כשאין צאצאים ממנו ואין שום נ"מ למעשה.
וה' ילמד טוב על ישראל
בברכה