פירושי תפילה

חדשות כיפה הרב ישראל סמט 30/06/05 18:32 כג בסיון התשסה

שאלה

למה אני אמורה להתכוון בברכה בתפילת 18- "ומלכות הרשעה מהרה תיעקר ותשבר.." הרי אנו ב"ה ללא מלכות עמים זרים??

בנוסף, רציתי להבין, מדוע מיחדים ברכת שבח שלמה להבדלה של התרנגול בין היום ללילה? ואם כבר, למה לא של האדם? (הכוונה לברכה- "הנותן לשכוי בינה להבחין בין יום ובין לילה..") בברכות השחר.

תודה רבה מראש, ויישר כוח עצום על המפעל החשוב שאתם מקיימים פה!!!

תשובה

שלום וברכה

נכון הוא שב"ה אין מלכות רשעה ששולטת בנו, אך מלכויות רשעה יש ויש בעולם, ואנו מתפללים לכך שמלכויות כאלה יישברו.
לא בכל נוסחי התפילה מופיע משפט זה בתפילת חול, אך בתפילת הימים הנוראים אנו מתפללים שה' יעביר ממשלת זדון מן הארץ.

בברכות השחר אנו מודים לה' על כך שברא את עולמו באופן שיש בו תועלת לאדם. לכן אנו מודים על כך שיש לתרנגול בינה להבחין, והאדם יכול להעזר בה.
יש המפרשים ש'שכוי' אינו תרנגול, אלא ליבו של האדם. לפי פירוש זה אנו מודים לה' שנתן לנו בינה.