פטר רחם בכבשים

חדשות כיפה צוות ישיבת קרני שומרון 14/12/05 10:32 יג בכסלו התשסו

שאלה

יש לי מספר כבשות.

לחלק מהם זה ההריון הראשון שלהן.

כדי להנצל מבכור, המליצו לעשות שותפות עם גוי.

כיצד עושים זאת?

האם שותפות כללית או על איבר מסוים?

איזה קנין הגוי צריך לעשות?

תודה

תשובה

שלום לך,
שאלתך מצוינת וכמו שאומרים "שאלת חכם חצי תשובה". אכן כדי לפטור את הכבשה מדיני בכור אפשר לעשות שותפות עם גוי. השותפות צריכה להיות בכבשה האם ולא בעובר שברחם. כמו כן, השותפות צריכה להיות באבר חשוב כגון: אוזן.

הקנין עם הגוי: הגוי צריך לתת לך שקל. תמורת השקל תאמר לו: אני מקנה לך את הקרקע שבה הכבשה עומדת, ותקנה, אגב קנין הקרקע, את האבר הנ"ל של הכבשה בכל מקום שהיא נמצאת בו.
אפשר לעשות זאת לכמה כבשות, ותאמר לו שאתה מקנה לו קרקע, ויקנה אגב הקרקע את האוזן של כל אחת מהכבשות שאתה מעונין לפוטרן.

הקרקע שהגוי קונה יכולה להיות בשיעור קטן מאד – אפי' כלשהוא, ואף אין צורך לסמן לו את מקום הקרקע שמקנים לו.

הסבר: יש מחלוקת בפוסקים האם גוי קונה על ידי נתינת מעות או שמא אינו קונה עד שיכניס את החפץ לרשותו. לכן כדי לצאת מן הספק מקנים לגוי ע"י קנין "אגב". לעיון נוסף: שו"ע יו"ד סי' שכ, וחו"מ סי' רב

בברכה,

צוות ישיבת קרני שומרון