ערך לדבר שאין בו כוונה

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 05/06/06 17:03 ט בסיון התשסו

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב: רציתי להפנות אליך שאלה.

קרה לי מקרה בו חברה שלי גרמה לי למשהו- שהוא גם הפסד כספי וגם עוגמת נפש אדירה.

אני אומרת לעצמי שאני כן סולחת לה אבל עמוק בלב ובעיקר שאני אומרת לפני השינה בקריאת שמע "הריני מוחל וסולח..." אני לא באמת מתכוונת שאני סולחת לה.. אני פשוט אומרת את זה אבל בלי כוונה לגביה- למרות שאני כן רוצה לסלוח לה אני פשוט לא יכולה להוציא את זה מהלב שלי...

רציתי לדעת אם יש ערך בלומר את התפילה הזאת לפני השינה, בעוד שאני לא מתכוונת ב- "סולח" אליה. ז"א אני לא מרגישה שאני סולחת לה בלב שלם...

אשמח אם תענה לי בהקדם כי השאלה הזאת מאוד מאוד מטרידה אותי. בתודה- נעמה.

תשובה

לנעמה שלום,
ישר כוח על הרגישות והכנות שמתגלים בבעיה שהעלית.
מתוך שאלתך לא ברור לי האם דיברת על הנושא עם אותה חברה. אם לא עשית כן, ייתכן שזה הדבר שמעכב את היכולת שלך לסלוח בלב שלם. הרמב"ם לימד אותנו בהלכות דעות (פרק ו, הלכה ו):"כשיחטא איש לאיש, לא ישטמנו בליבו וישתוק... אלא מצוה עליו להודיעו ולאמר לו: למה עשית לי כך וכך", וזה בכלל מצוות "הוכח תוכיח את עמיתך". חשוב לשוחח על האירוע הפוגע עם החברה שפגעה ולהגיע להתפייסות יחד איתה.
בכל מקרה יש ערך לתפילה, שכן התפילה לא נועדה רק לפעול בעולמות העליונים, אלא היא פועלת גם על עצמנו. אמירת הסליחה היא בעלת ערך ובעלת כוח. היא לא רק משקפת את הרצון הפנימי שלנו (שבמקרה שלך, כפי שציינת, איננו שלם), אלא היא גם יוצרת את הרצון הזה. בהדרגה היא תעשה את פעולתה.