עמידה ליד דוכן עיתונים

חדשות כיפה הרב אלעזר אהרנסון 08/06/05 13:00 א בסיון התשסה

שאלה

אדם ההולך ברחוב בדרכו לעבר היעד שלו אי-שם, ונתקל בדוכן עיתונים בדרכו האם מותר לו לעצור למשך מספר שניות ולהעיף מבט בכותרות העיתון? האם יש כאן דין "זה נהנה וזה לא חסר"? ראוי לציין שאין בכוונת האיש לקנות עיתון כלל (ובימינו - די ברור למה..). כמו"כ דעת בעל הדוכן אינה ברורה בעניין, בוודאי שאם אינו מקפיד - אין בעיה, אם הרב יוכל להקיף בתשובתו מס' מצבים. תודה.

תשובה

בפשטות בעל הדוכן מניח את העיתונים בכוונה תחילה כך שהעוברים ושבים יראו את הכותרות ויימשכו לקרוא את העיתון. ממילא יש לו עניין שאנשים יציצו בעיתון, ואין בכך גזל. אף אם אתה בוודאי לא תקנה (וטוב שכך...), העובדה שנעצרת ליד חנותו והעפת מבט על העיתון היא חלק מהפרסום שלו.
כמובן, דבר זה אמור רק על מבט שטחי על הכותרות ולא על קריאה או דפדוף.

והעולה מכל העניין שאמנם גזל אין כאן, אבל חילול ה' בהחלט יש. מאותן סיבות שאינך קורא את העיתון, אל תתן יד לפרסום שלו , ואל תמשך לקריאה אפילו בכותרות שלו. אם אתה מרגיש צורך לדעת מה נעשה במדינה ובעולם, מצא לעצמך דרכים כשרות לכך.
כל טוב