עלי ירק

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 21/01/10 14:28 ו בשבט התשע

שאלה

שלום.

רציתי לשאול האם זה בסדר לקנות עלי ירק לא של גוש קטיף, ואיך לנקות. הבעיה היא שאני גרה לבד וכשאני קונה חבילות שלמות, אני לא משתמשת בהכל לאורך כמה ימים וכבר זה מתקלקל. וחבל.

אשמח לשמוע הצעה.

תודה.

תשובה

שבוע טוב!
גם לפני הפיתוח המיוחד של ירקות עליים ללא חרקים, אנשים השתמשו בירקות אלה, אלא שבדיקתם וניקויים קשים במיוחד. יש להפריד את העלים זה מזה, לשפשף היטב עם ספוֹג ספוּג בסבון, לשרות אותם במים עם סבון, (או מים עם חומץ או מלח) למשך כמה דקות (מספיק כ-3 דקות), לשטוף תחת זרם מים חזק כל עלה או גבעול ולבדוק היטב מול האור (צריך להיות מיומן לבדוק כמו שצריך). ועדיין יש ירקות בהם החרקים נמצאים בחלקים פנימיים (לדוגמה: בצל ירוק שצריך גם לחתוך את העלים לאורכם).
אינני מדריך כיצד לנקות, אלא רק נתתי דוגמית. ירקות שונים צריכים לקבל טיפול שונה וכדאי להחזיק ספר הדרכה המפרט סוגים שונים של ירקות ופירות וכיצד לנקות אותם. דוגמה לכך הוא ספר (ספרים) של הרב משה ויא "בדיקת המזון כהלכה".
אין ספק שיש עדיפות גדולה לצרוך ירקות שתהליך גידולם מצמצם את הבעיה בצורה דרסטית. חלק גדול מן הירקות המדוברים, ממילא יש לקנות יחידה שלמה, כמו חסה, כרוב, סלרי ועוד, כך שהבעיה שציינת מצטמצמת למספר קטן יותר של סוגי ירק. החיסכון בקניית ירקות רגילים אינו שווה את הרווח באכילת ירק נקי.