עליה לקבר ביום השנה

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 29/11/09 09:51 יב בכסלו התשע

שאלה

בוקר טוב.

רציתי לדעת מה המנהג אצל אשכנזים לגבי אזכרה ביום השנה - האם עושים את האזכרה לאחר 11 חודש או ביום השנה ?

האם נהוג לידע אחרים מאשר בני המשפחה, האם נהוג לעשות ארוחה או שתפילה וברכות מספיק ?

תודה ויום טוב

אציין כי קצת דחוף כי 12 חודש יוצא ב-7/12.

תשובה

שלום!
מנהג אשכנז לעלות לקבר בשנה הראשונה לאחר 12 חודשים, בתאריך הקבורה. (כדאי לשים לב: פעמים רבות הוא שונה מתאריך הפטירה, כגון אם הפטירה היתה ביום והקבורה בלילה - שהוא כבר התאריך של מחר).
בשנים הבאות: בתאריך הפטירה.
הדברים האחרים שהוזכרו בשאלה שייכים למנהג המשפחה. אם אתם מעוניינים לפרסם גם בין שכנים וידידים, או שאתם מעדיפים מעמד יותר צנוע בהשתתפות בני המשפחה בלבד - הדבר נתון לשיקול דעתכם.
מנהג טוב ללמוד משניות, יש שנוהגים ללמוד משניות שמתחילות באותיות שם הנפטר, ואחריהן משניות שמתחילות באותיות המילה "נשמה". בסידורים רבים יש ב"סדר לימוד ליארצייט" משנית מסויימות המתחילות באותיות המילה "נשמה": מסכת מקוואות פרק ז' משניות ד, ה, ו, ז.
לאחר הלימוד נוהגים לומר תפילה לעילוי נשמת הנפטר, גם היא מודפסת בסידורים רבים.
עניין הסעודה נהוג יותר אצל הספרדים, אבל בשנים האחרונות הוא נכנס יותר ויותר גם אצל האשכנזים, וגם כאן הדבר נתון לשיקול דעתכם.
ומן השמים תנוחמו.