שאל את הרב

עבד כנעני וזכויות אדם(?)

חדשות כיפה הרב מאיר צוקרמן 06/09/11 23:48 ז באלול התשעא

שאלה

שלום הרב,

האם זה נכון שעבד כנעני הוא כמו רכוש שעובר בירושה?

מה קורה אם הוא מחליט לברוח? כיצד יכולה התורה להתייחס לאנשים כאל רכוש? האם עבד כנעני יכול "להתפטר" בלי שירדפו אחריו?

אדם חילוני שאל אותי לגבי עבד כנעני (תוך דיון בנושא התורה וזכויות אדם), לכן צצו שאלות אלה.

תודה רבה,

דינה

תשובה

שלום לך, דינה.
אכן, לפי דיני התורה, "עבר כנעני" הינו "רכוש" של הבעלים, והוא עובר בירושה. ולא רק זאת, אלא שהילדים שנולדים לו, שייכים גם כן לאדון שלו, ואם האדון רוצה, הוא יכול למכור אותם למי שירצה.
עבד כנעני אינו יכול להתפטר. הוא יכול רק לקנות את עצמו מידי הבעלים שלו. וליתר דיוק: רק מישהו אחרי יכול לקנות אותו ולשחרר אותו.
נכון. קשה לנו היום לקבל מציאות כזו. זה נראה לנו רמיסה נוראה של זכויות האדם.
התורה איננה מחייבת החזקת "עבד כנעני" התורה לא יצרה את המצב של עבדות. התורה מתייחסת למצב קיים של עבדות, וקובעת לגביו את "כללי המשחק".
לפני שלושת אלפים שנה, כל העולם העתיק התנהל בצורה כזו, של עבודת עבדים. דיני התורה לגבי עבדים, "כללי המשחק" של העבדות, היו אז, לפני שלושת אלפים שנה, דינים "מתקדמים" ביותר. יחסית לכל העולם, מצבו של עבד בעם ישראל היה נהדר. (דוגמה: אם שבר האדון שן לעבד שלו- עליו לשחרר את העבד)
אבל, החברה האנושית התפתחה, וברוך ה', היום אנחנו לא מסוגלים, בעולם החופשי, לקבל את המושג "עבדות". ואכן- מכיוון שאין היום מושג של "עבדות", הרי דיני עבד כנעני שכתובים בתורה, אינם "שמישים" היום. כמו דינים נוספים, כמו, לדוגמה: "לא תחרוש בשור ובחמור יחדיו". מי חורש היום בשור או בחמור? ההלכה הזו, מגיבה למצב קיים, וקובעת את כללי המשחק בתנאים החברתיים שקיימים הסיטואציה מסויימת.
ויש הרבה מה ללמוד מדיני עבד כנעני בתורה, לגבי התייחסות שלנו לעובדים שכירים היום...

כתבות נוספות