ספרים שנפלו

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 13/10/02 23:13 ז בחשון התשסג

שאלה

למדתי ונפלו לי כמה ספרים ביחד, והתלבטתי האם לנשק ולהרים ספר, לנשק ולהרים את הספר הבא או להרים את כולם בלי לנשק?

מה אתה ממליץ לי לעשות

והאם יש איזשהי תשובה שאני צריך לעשות על נפילת הספרים?

תשובה

שלום לשואל .

ידוע שמי שרואה ( יש מחלוקת אם רק המפיל או גם הרואה , ראה בתשובה בשו'ת משפטי עוזיאל )
ספר תורה שנפל חלילה צריך להתענות ויש על כך כמה וכמה פרטים .
וכן כתב הקיצור שולחן ערוך סימן כח סעיף יב

"אם נפל ספר תורה מידו, אפילו בנרתיקו, צריך להתענות, ונוהגים שגם הרואים מתענים.".

אך אם נפל סידור לא מתענים והראיה שאם נפל לאדם סידור באמצע עמידת שמונה עשרה , אם הוא מסוגל לכוין , עליו להרים את הספר רק לאחר גמר התפילה .

וכדברי המשנה ברורה סימן צו ס"ק ז

" נפל ספר על הארץ ואינו יכול לכוין מותר להגביהו כשיסיים הברכה שהוא עומד בה ואי לא"ה לא יפסיק ".

למעשה כאשר נפל ספר קדושה גם מודפס , מהדרים להרים אותו ולנשקו , ולכבדו .
ואמנם בספר חסידים כתוב שאם נפלו כמה ספרים אין להרים אחד אחד ולנשקו כי זה גורם לשאר הספרים להתבזות .
אלא מרים את כולם ואחר כך נושק לאחד אחד .
וכן יש לעשות .