סעודה לפני שבת

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 19/07/09 12:10 כז בתמוז התשסט

שאלה

שלום הרב

1.עד מתי ניתן לאכול סעודה לפני כניסת שבת? והאם יש הבדל כאשר השבת נכנסת מאוחר?

2. כל אכילה שלא נחשבת לסעודה, האם היא מותרת עד כניסת שבת?

תודה רבה!

תשובה

שלום!
1 א. סעודה שלא רגילים לסעוד בכל יום, כגון סעודה שנוהגים לערוך בשמחות כחתונה או בר מצווה אסור לאכול ביום שישי בכלל. אמנם שמחה שהתאריך שלה אינו נתון בידינו כברית מילה או פדיון הבן - מותר, וראוי שהסעודה תערך כמה שיותר מוקדם בבוקר או לפני הצהרים.
1 ב. סעודה שרגילים לאכול בכל יום יש לאכול עד כשלוש שעות לפני כניסת השבת. (וליתר דיוק - עד השעה התשיעית כאשר חצות היום הוא השעה השישית והשקיעה היא השעה השתים עשרה, וגם זה לא לפי כל הדעות, לכן רשמתי משהו כללי יותר).
2. אכילה שאינה נחשבת לסעודה כגון אכילת פרי או שתיה - מותר עד כניסת השבת. אמנם רצוי למעט ואף להימנע כלל מאכילה שעלולה לגרום לתחושת שובע עד זמן סעודת ליל שבת. יש המקפידים על עצמם למעט באכילה כלשהי בכל יום שישי וגם אם אין הדבר חובה על כל אחד, ראיתי לנכון להזכיר מנהג זה כדי להבין שבנושא אכילה ביום שישי יש מדרגות שונות וכל אחד ינהג לפי מה שהוא מרגיש.