סליחה

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 13/10/15 13:54 ל בתשרי התשעו

שאלה

שלום לכבוד הרב ,

רציתי לשאות אותך 2 שאלות :

1. אני רוצה לבקש סליחה מאנשים שדיברתי עליהם לשון הרע שאין לי אפשרות לבקש מהם כי הפסקתי את הקשר איתם ואני לא יודעת את מספר הטלפון שלהם וגם אם היה לי הייתי מתייבשת נורא כי הם לא מכירים אותי אבל אני מכירה אותם ( כי דיברתי עליהם לשון הרע עם חברות ) .

2. בעבר לפני שהתחזקתי היו לי מספר ידידים שכן ישלי אפשרות להשיג את המספר שלהם אבל אני חוששת שאני יתפתה לחזור לקשר איתם או שזה יתפתח לשיחה ארוכה ומיותרת ..וראיתי מישהי באיזשהו אתר שילדה בסך הכל רצתה לבקש סליחה ובסוף זה גרם לה לעבור עוד מלא חטאים ..ואני לא רוצה בכך ..אש מה עושים ?

אשמח לתשובה ,

בתודה לירז .

תשובה

לשואלת שלום רב.
1. תשובה על לשון הרע שאינך זוכרת ויודעת על מי ספרת. במקרה כזה אין ממי ואיך לבקש סליחה, ועיקר התשובה זה חרטה על העבר וקבלה לעתיד שלא לחזור על זה.
2. כאשר את יודעת על מי דברת. אם הוא יודע שדברת עליו לשון הרע והוא נפגע מזה, צריך לפייסו. אבל אם הוא כלל אינו יודע, ועכשיו שתספרי לו הוא עלול להעלב ולכעוס, אז זה לא יהיה נכון לעורר מריבה חדשה עכשיו, בשביל שאולי תצליחי לפייס אותו.
כלומר הנימוק הקובע אינו הבושה, אלא הסכסוך החדש, שלא כדאי לפתוח בו.
לכן צריך לבקש סליחה באופן כללי, כמו שאנו עושים לפני יום כיפור - סליחה אם פגעתי בך.

בברכה
אפי קיציס.