נטילת ידיים

חדשות כיפה הרב שי פירון 05/12/01 07:02 כ בכסלו התשסב

שאלה

שלום,

מה עיניין נטילת ידיים,

ומדוע נוטלים ידיים רק לפני אכילת לחם?

תודה.

תשובה

ב"ה

שלומות,

כידוע לך, קיימים שני סוגים של נטילת ידיים. נטילת ידיים אותה אנו נוטלים בבוקר שמטרתה:"...נוסף לתפקיד ההיגייני לשם שמירת הבריאות, לקדש את הידיים ואיתן את כל המהות הגופנית לחיים מלאי פעילות למען השי"ת בדומה לכהן שהיה מקדש את ידיו להכנה לשרת בקודש. ונטילת ידיים (=אם פירוש המילה ליטול הוא להגביהה) הוראתה הגבהת הידיים שמרימים את הידיים מטבען הפיסי ליעודן המוסרי". (רש"ר הירש.

עצם ענין נטילת הידיים מיוחס לשלמה המלך : "בשעה שתיקן שלמה המלך עירובין ונטילת ידיים יצאה בת קול" וכו' (שבת יד'). עיקר נטילת ידיים לפני אכילת לחם קשורה בסרך טומאה. וזה מפני שהידיים הן שניות לטומאה ופוסלות את התרומה ולכן כדי להרגיל את האדם ללמוד להבחין בין טומאה לחולין. ולכן נפסק להלכה בשולחן ערוך שנט"י קשורה דוקא באכילת לחם: "כשיבוא לאכול פת שמברכין עליו המוציא יטול ידיו אפילו אינו יודע להם שום טומאה, ויברך על נטילת וכו'".

ובאמת אם תשאל מה הרלוונטיות של נטילת ידיים לימינו, כבר נאמר שבנטילה זו שני טעמים. האחד - כדלעיל והשני כדי לקיים מצוה לשמוע בקול חכמים.

ומהרה יבנה המקדש

בברכה,

שי