נדר

חדשות כיפה צוות ישיבת אלון מורה 14/12/05 11:24 יג בכסלו התשסו

שאלה

שלום רב!

ישר כח על עבודתיכם!

ברצוני לשאול שאלה קטנה - המילה נדר או אולי השימוש בה נראה לי כדבר לא הגיוני, מפני שאנו חיים בהווה ואיננו יכולים לקבוע את עתידינו ביקום במאת האחוזים, ישנם דברים אשר תלויים בכלל היקום ולא רק בנו ולכן איך אפשר להשתמש בנדר אם שום דבר אינו בטוח בעתיד? למה צריך את הנדר?

בברכה, הרבה אהבה ושמחה

צחי

תשובה

צחי היקר!
נדר הוא יכולת מיוחדת, אשר ניתנה לאדם לפעול בדיבורו. באמצעות הנדר אדם מסוגל לאסור דבר מה על עצמו או להתחייב לפעולה אותה יעשה או לא יעשה. ישנם סוגים רבים של נדרים, לשונות של נדרים וכן מטרות וסיבות לנדור את הנדר.
יש נדרים בהם מחייב האדם את עצמו להימנע ממעשים כלשהם (לדוגמא:לא לשתות יין) או לחילופין לפעול פעולות (לדוגמא:לעלות לירושלים). כל אותם נדרים אינם מוגדרים כחובה בתורה לכל אדם, אלא לאדם הנודר כלפי עצמו בלבד.
בנוגע לשאלתך השנייה מדוע צריך את הנדר:
1.נדר יכול לשמש לאדם כתמריץ על מנת לבצע פעולה אותה הוא לא בטוח שיעשה. למשל אדם רוצה לתת צדקה אך חושש שמא יתחרט על כך מאוחר יותר. במקרה זה ידור את הצדקה ובכך יתמיד ברצונו לתת את הצדקה.
2. הנדר יכול להרחיק את האדם ממצבים בהם הוא מועד לפורענות ולמעידה.למשל אדם שחברה כלשהי גורמת לו לעשות מעשים שליליים ידור לא להיפגש עם אותם אנשים לזמן מסוים, כדי להימנע ממעידות.
חשוב לציין, שאדם שנדר ולא עמד בדיבורו עלול לעבור על איסור תורה של " לא יחל דברו".לכן עדיף שהאדם יחזק את עצמו ע"י עבודה אישית שנשארת לאורך זמן, מאשר ידור ובכך ימנע מדברים בגלל גורם חיצוני בלבד.
ולשאלתך השנייה: כאשר אדם נודר הוא מתכוון בכל ליבו לקיים את החובה לה הוא נדר. אמנם ייתכנו מצבים בעתיד אותם האדם לא צופה. אז יש באפשרות הנודר, ע"י תלמידי חכמים, למצוא פתח כיצד להתיר את הנדר שנדר.