נדרים

חדשות כיפה צוות ישיבת פתח תקוה 02/04/06 16:44 ד בניסן התשסו

שאלה

שלום.

אני, כשהייתי בגיל צעיר יותר (עכשיו בן 16), נדרתי נדר מסויים, ואמרתי שאם אני לא אקיים אותו, אז ייקרה לי משהו מאוד רע (אני לא זוכר מה המשהו הרע הזה, ואם באמת אמרתי כזה דבר, מכיוון שזה קרה לפני מספר שנים. לא זכרתי את המקרה עד אתמול, ואתמול זה פתאום חזר אליי, והטריד אותי מאז).

הייתי צעיר, ולא הכרתי בחשיבותו של הנדר. אני גם לא בא מבית דתי, אלא אפילו חילוני למדי, ככה שלא למדתי על הנושא במיוחד.

את הנדר ההוא הפרתי, ובגלל שהפרתי, הבטחתי עוד נדר (אותו הנדר, רק משהו שצריך לעמוד בו לאורך יותר זמן- נדר שיותר קשה לעמוד בו). גם את ההוא הפרתי, ואני לא זוכר כמה נדרים שיותר קשה לעמוד בהם עברו אחריו. עד שהפסקתי עם זה, וכנראה ששכחתי.

אני אפילו לא זוכר מדוע נדרתי מלכתחילה, ולמה זה היה נראה לי הגיוני "להחליף" את הנדר בעוד נדר יותר קשה, בתור סוג של פיצוי על הפרת הנדר.

השאלה שלי היא: האם אני אענש בגלל הנדרים הללו? והאם אני אענש בעונש שייחלתי לעצמי (שאני לא זוכר מה הוא גם, אבל זוכר שהוא היה רע מאוד)?

הלוואי שהייתי יכול לבטל את מה שעשיתי מתוך בורות.

בתודה מראש,

שלום.

תשובה

ראשית כדאי שתדע שחמינו הזהירו מאוד מפני נדרים, ושלמה המלך אמר: "טוב אשר לא תידור משתידור ולא תשלם" (קהלת ה ד).
לגבי מה שיקרה לך, אני אמנם לא מעורב בהחלטותיו של הקב"ה, אבל ממה שאני כן יודע הוא רחום וחנון ובודאי שנוטה למחול למי שחטא בשוגג וחזר בתשובה (כלומר, שמתחרט על מה שעשה, ורוצה לתקן את דרכיו מעתה והלאה).
לגבי מה שאתה נדרת שיקרה לך, אל תדאג - נדריך מחייבים אותך בלבד ולא את הקב"ה.
מלבד כל זאת עליך לגשת לרב כדי לבדוק כיצד עליך לנהוג בנוגע למה שנרת, ולבדוק אם יוכל להתיר את נדרך.
חג שמח.