נדרים

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 09/08/09 00:02 יט באב התשסט

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב.

אני התחלתי לפני הרבה זמן להגיד כל יום אגרת הרמב"ן ועוד כמה דברים.. לא אמרתי בלי נדר ולא התכוונתי שזה יהיה נדר ורציתי לדעת, אם אמרתי את את זה בקביעות יותר משלוש פעמים האם זה נדר ואני חייבת להמשיך להגיד כל יום? ואם כן אז ההתרת נדרים שאני אומרת לפני יום כיפור וערב ראש השנה זה מתיר את הנדר?

תודה רבה!

תשובה

שבוע טוב!
בנוסח התרת נדרים שמודפס בסידורים בערב ראש השנה מופיע: "או איזו הנהגה טובה... שנהגתי שלוש פעמים ולא התניתי שיהא בלי נדר". לפי זה, אמירת דברים שיש בהם מנהג טוב לפי התנאים שהזכרת יש בהם כעין קבלה על עצמך ואם רוצים להפסיק לנהוג אותם יש לעשות התרת נדרים. מכיוון שמעולם לא קיבלת דברים אלה בפירוש כנדר ולא התכוונת שהם יהיו נדר, מספיקה התרת הנדרים בנוסח הקבוע שמופיע בערב ראש השנה, אבל יש צורך לפרט את אותו מנהג, ולא להסתפק באמירה הסתמית: "אי אפשר לפורטם". יש לומר בפירוש: "הדבר שנהגתי בו יותר משלוש פעמים, לומר בכל יום אגרת הרמב"ן וכן דבר פלוני ודבר פלוני (ולפרט), אני מתחרט(ת) שלא אמרתי הנני עושה דבר זה בלי נדר... ".
אין צורך לחכות לערב ראש השנה, ועדיף לא לחכות אלא לאסוף שלושה אנשים ולעשות בפניהם התרת נדרים בימים הקרובים.
ולהשתדל בפעם הבאה לומר לפני כל אמירה של אגרת הרמב"ן וכדומה או עשיית מעשה טוב כלשהו, שדבר זה יהיה בלי נדר.