נאצים

חדשות כיפה הרב אלעזר אהרנסון 01/06/05 15:57 כג באייר התשסה

שאלה

האם נכון להגיד יימח שמם וזכרם(של הנאצים) אבל הם שליחים של הקב"ה.....?

תשובה

נכון לומר על רשעים שהם שליחים של הקב"ה, אבל דבר זה לא שולל מהם בחירה חופשית.
כך, למשל, גזר הקב"ה על רומא להחריב את בית שני, אולם נירון קיסר, שעליו הוטלה המשימה, ברח והתגייר, וחורבן ירושלים לא נעשה על ידו.
לכל אחד יש בחירה חופשית האם הוא עצמו יהיה זה שיפגע בעם ישראל, וכן באיזו מידה יעשה זאת. לכן יש מקום להעניש את צוררי ישראל בכל דור ודור, גם על ידי אדם וגם על ידי שמיים.
ממילא ברור שניתן לומר עליהם ימח שמם וזכרם.
בשורות טובות