משפחת בעלי לא שומרת שבת

חדשות כיפה הרב דב ברקוביץ 19/11/10 11:17 יב בכסלו התשעא

שאלה

בס"ד

כבוד הרב שלום

אני נשואה לבחור ממשפחה חילונית ויש לי בעיה בשבתות אצלו.

כל כניסות הבית מוגנות בחיישני תזוזה אשר מכסים אותם למעני בשבת כדי שלא ידלק האור, חוץ מדלת הכניסה, שם מותקן רכיב אחר שלא ניתן לפירוק בעל נורית קטנה.

בנוסף היציאה היחידה מהבית (חוץ מהדלת) היא תריס חשמלי לגינה האחורית אותו המשפחה פותחת וסוגרת בשבת כרצונה.

נוצר מצב שאני "כלואה" בשבת בתוך הבית וזה יוצר דכאון, וחמור מזה, לפעמים המשפחה מחליטה לערוך ארוחות בגינה וסתם לשבת יחדיו ואיני יכולה להצטרף אליהם כי הם פתחו את התריס החשמלי, ודלת הכניסה כאמור בעלת חיישן עם מנורה קטנה.

לפעמים בעלי מצליח לשכנע אותם להשאר בבית אך לפעמים אין הסכמה...

מה עליי לעשות?

תודה

תשובה

שלום,

א. מצווה גדולה לטרוח ליצור שלום בית בין בני זוג לבין הוריהם - על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בענייני קידוש השם והחשש של חילול השם ביחסים בין אוהבי תורה ושומרי מצוותיה לבין אנשים שאינם כאלה.
ב. על פי התיאור שלך (וחשוב שתעדכני אותי אם מה שהבנתי אינו מתאם את המציאות), בתריס לגינה אין חיישנים, והחשש שלך הוא להנות מחילול שבת של בני משפחת אישך בשעה שהם מרימים אותו.
אם זוהי הבעיה שאת מעלה בעניין התריס, מותר לך לצאת אל הגינה גם אם מישהו פתח את התריס החשמלי בשבת. דיני "מעשה שבת" מורכבים. במקרה הזה מדובר באיסור שהוא ככל הנראה מדרבנן והעלאת התריס הוא מעשה שיש בו צד של גרמא מבחינת פעולת היציאה לגינה עצמה. העיקר שלא יפתחו את התריס בשבילך.
בברכה, דוב ברקוביץ