מצוות שהחינו

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 12/06/06 15:48 טז בסיון התשסו

שאלה

שלום לכבוד כל הרבנים והקוראים ,

שמי פרנק ויש לי שאלה ,

אם אבא חייב לחתן את הבן על פי התורה ,

למה הוא לא אומר בירכת שהחינו ?

תשובה

1. החיוב להתחתן מוטל על הבן שהוא מצווה בפריה ורביה, כך כתב בשו"ע אה"ע סימן א' ס"א. חיוב האב הוא לסייע לו להתחתן (רמב"ם אסורי ביאה פ"כא כה'), נמצא שהמחוייב העיקרי במצוה הוא הבן ולא האב. וא"כ אם שייכת ברכת "שהחיינו" במצב כזה יש לחייב את הבן ולא את האב.
2. אמנם גם לגבי הבן אנו פוסקים שאינו מברך "שהחיינו" על הנשואים בפני עצמן, ונאמרו על כך טעמים שונים, ואחד מהם הוא שאין מברכים שהחיינו אלא על מצוה שבאה לזמן קבוע כמו חגים. (עיין ש"ך יו"ד כח סק"ה). מ"מ יש שנוהגים שהחתן יברך על בגד חדש כגון טלית ויכוון גם על הנשואין, כ"כ בכף החיים או"ח רכג סק"כה.