מצוות שהחינו

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 12/06/06 15:41 טז בסיון התשסו

שאלה

שלום לכבוד כל הרבנים והקוראים ,

שמי פרנק ויש לי שאלה ,

כתוב בבראשית

"וחושך על-פני תאום ורוח אלהים מרחפת על-פני המים ".

מעין בא המים אם בדשום מקומ כתות שאלהים ברא

אותם ???

תשובה

לשאלתך כבר התייחסו חז"ל, וברוך תהיה שכוונת לדעתם הרחבה. ויש בזה מס' דרכי ביאור:
1. בגמ' במסכת חגיגה (יב,א) מובא לדרוש בפס' זה כך: "תהו ובהו וחשך על פני תהום ורוח אלהים מרחפת על פני המים, מכאן שתהו ובהו, חושך, רוח ומים כולם ביום ראשון נבראו", וביאר בפירוש "תורה תמימה" (בראשית פ"א ב') שאע"פ שלא הוזכר במפורש שנבראו אלא שמים וארץ, כל אלו הם חלקי הארץ. גם לדעת הרמב"ן בפס' א' נראה שהמים הם אחד מארבעת היסודות שמהם עשויה הארץ.

2. רש"י בפס' א' כתב שבריאת המים קדמה לבריאת הארץ, וכמ"כ השמים נבראו מאש ומים, וא"כ בריאת המים קדמה לבריאת השמים והארץ.