מצוות עשה של ספירת העומר

חדשות כיפה הרב שלמה בן אליהו 06/05/14 21:30 ו באייר התשעד

שאלה

בס"ד

שלום וברכה ,

מרן רבנו יוסף חיים זיע"א בספר הקדוש "לשון חכמים" חלק א' סימן עז' כותב בנוסח הלשם יחוד של ספירת העומר:

הריני מוכן ומזומן לקיים [מצוות עשה] של ספירת העומר... (וכן הנוסח בכף החיים סימן תפט' ס"ק ז')

והרי ככל הידוע לי הרבה ראשונים סוברים שמצוות העומר בזמן הזה היא מדרבנן?

תשובה

בס"ד

שלום רב לצדיק.

[רוב ככל הגאונים והראשונים סוברים שספירת העומר גם בזמן הזה היא מדאורייתא]:

1. [שאילתות דרב אחאי גאון] פרשת אמור שאילתא קו´

2. [הלכות גדולות] סוף הלכות פסח

3. [הלכות פסוקות דרב יהודאי גאון] עמוד 17

4. [רב סעדיה גאון] מנה מצווה זו בספר המצוות עשה נ

5. [בעל הלכות גדולות] בהקדמתו מנה מצווה זו בתור מצוות עשה

6. [רבנו יצחק ברבי ראובן] מנה מצווה זו באזהרותיו.

7. [רבנו שלמה אבן גבירול] מנה מצווה זו באזהרותיו.

8. [רבי יצחק בן גיאת ] בספרו מאה שערי דף קח´ עמודה ב´ ואילך.

9. [הרי"ף] בסוף מסכת פסחים

10. [הרמב"ם] בספר המצוות מצוה קסא´, ובמשנה תורה סוף פרק ז´ מהלכות תמידין ומוספין הלכה כב´.

11. [ספר החינוך] מצוה רעג´

12. [הראבי"ה] פסחים סימן תקכו´, ריש עמוד 177

13. [הרוקח] סימן רצד´-רצה´

14. [הסמ"ג] ד רכ´ עמודה ב´

15. [אור זרוע] סימן שכט´

16. [ספר המאורות] פסחים קכ.

17. [מרדכי ] מגילה סימן תתג

18. [שיבולי הלקט] ריש סימן רלד´

19. [כה"ח] סימן תפט´ ס"ק ו´ - הביא בשם [רבנו הרש"ש זיע"א - שספירת העומר היא מצוות עשה מדאורייתא], וכפירוש השמחת כהן בתשובה סימן צו´.

20. בשו"ת [יצחק ירנן] חלק ו´ סימן גן האריך והרחיב בזה, ומוכיח שם שגם לדעת [הר"ן] בסוף פסחים- הוי דאורייתא.

[הראת לדעת שרבו הגאונים והראשונים שסוברים שספירת העומר בזה זמן הוי מדאורייתא]

(אמנם מדעת הר"ן כפי שהובאה בבית יוסף או"ח סימן תפט´ , ומהעיטור חלק ב´ דף קלז עמודה ב´, ומרבנו ירוחם נתיב ה´ חלק ד´ , דף מד´ עמודה ד´, ומהאורחות חיים הלכות ספירת העומר סימן ה´ ומעוד ראשונים משמע שבזמן הזה הוי ספירת העומר מדרבנן,

וכן העלה ביחוה דעת חלק ו´ סימן כט´, ובחזון עובדיה הלכות יו"ט עמוד ריב´, ובילקוט יוסף מועדים ריש הלכות ספירת העומר, [אולם כאמור רוב הגאונים והראשונים סבירא להו שהוי דאורייתא ])

[על כן צריך לומר בלשם יחוד כדברי רבנו יוסף חיים זיע"א: מצוות עשה של ספירת העומר, וכל משנה- ידו על התחתונה.]

ועיין מה שכתב בזה הגאון הרב יסף חיים מזרחי שליט"א בסוף סידור "עוד יוסף חי" על ספירת העומר.