מצוות בסתר

חדשות כיפה הרב ישראל סמט 24/05/02 05:02 יג בסיון התשסב

שאלה

ב"ה

לכבוד הרב שלום,

איך בדיוק אפשר לקיים מצוות בסתר?

נגיד אם אני מביא צדקה ואנשים רואים אותי, זה נקרא בסתר?

כי הרי אי אפשר לקיים מצוות "בסתר" ממש.

ועוד דוגמא, נגיד אם לומדים תורה עם אנשים הרי זה לא בסתר.......

לפי מה שאני מבין, אי אפשר לקיים מצוות בסתר.

אשמח אם הרב יגיד לי בדיוק מה נקרא מצוה בסתר ומה לא?

בתודה מראש,

יונתן ב.ח

תשובה

יונתן שלום.

מי אומר שצריך לקיים מצוות בסתר?
בדרך כלל אין צורך להסתיר קיום של מצוה. אדרבה, כשרואים שאתה מקיים מצוה הדבר רצוי, וזה מדרבן אחרים לעשות כמוך ומקדש שם שמים.

אמנם יש מצוות שיש ענין מיוחד לקיימן בסתר.
נתינת צדקה מעולה יותר כשהיא בסתר, כדי שהמקבל לא ידע ממי קיבל, ומעולה עוד יותר כשגם הנותן אינו יודע למי נתן. קיום מצות צדקה באופן זה אפשרי. אפשר שהנותן ידע והמקבל לא, כגון שלא ראה ממי קיבל, ואפשר שאף הנותן לא ידע למי נתן, כגון על ידי אדם נוסף.

ישנן עוד מצוות המתקיימות מטבען בצניעות, כי טבען הוא שהן מתקיימות בתוך ביתו של אדם ואין רואה אותו, כמו למשל הפרשת מעשרות. אך אין סיבה לקיים מצוות אלה דווקא בסתר.

לימוד תורה זו מצוה שראוי לעשותה עם אחרים, ולכן אין לנו ענין לקיימה בסתר.

בברכה
ישראל סמט