מצה - ברכות

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 02/04/10 00:47 יח בניסן התשע

שאלה

שלום לכבוד הרב, יש לי כמה שאלות:

1. מה עושים כשרוצים לאכול חצי מצה (פחות מכזית), ואז רוצים לאכול עוד (יותר מכזית) לעניין ברכת נטילת ידיים?

2. מה קורה במצב בו איני מספיק לסיים כזית מצה בשיעור הזמן הרצוי (7 דקות כמדומני)? האם עדיין עליי ליטול ידיים ולברך ברכת המזון כדת?

תודה, מועדים לשמחה ושבת שלום.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

מועדים לשמחה!
בחג הפסח דין המצה כדין לחם לכל המנהגים.
בשאר ימות השנה - למנהג אשכנז המצה כמו לחם, למנהג עדות המזרח אין צורך בנטילת ידיים ומברכים "מזונות" ו"על המחיה".
יש צורך בנטילת ידיים גם על פחות מכזית, ולברך ברכת המזון על אכילת כזית.
קצב אכילת כל דבר, כולל מצה, הוא קצב נורמלי לכל אדם כפי כוחותיו. אין כל צורך "להחנק" ולאכול בקצב שקשה לעמוד בו.
הערה: יש מקום להתייחס לחצי מצה כפחות מכזית להחמיר, אבל לא להקל. בחצי מצת מכונה רגילה יש כזית.
חג שמח!

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן