מצבה משותפת לשני נפטרים

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 17/10/02 14:38 יא בחשון התשסג

שאלה

שלום לכבוד הרב

ביקש ממני חבר לשאול:

אמו של חברי נפטרה לפני כמה שנים ולפני שבועיים אב המשפחה נפטר גם הוא לבית עולמו.

האב נקבר בקבר צמוד לקברה של האם והמשפחה רוצה לעשות מצבה אחת משותפת לשניהם. השאלות שעלו הן כדלהלן:

האם מותר לעשות מצבה אחת לשני נפטרים?

האם מותר להרוס את המצבה הישנה שיש על הקבר של האם?

אם כן, מה לעשות עם שברי המצבה?

אודה מאוד לרב אם ישיב תשובה במהירות

ציון

תשובה

שלום לציון

כיון שמדובר בשאלה מעשית אומר את תמצית ההלכה אם אין סיבה מיוחדת לגעת בקבר לצורך הקבר עצמו, כגון קבר שנהרס ורוצים לשפצו, לא נוגעים ולא משנים את המצבה כי יש למצבה קנין בקרקע ואין לשנות ללא סיבה
יש על כך תשובה מיוחדת של הרדב"ז אשר התייחס למנהג גרוע שהיה במצרים כאשר הגויים היו גונבים מצבות ומוכרים אותם במחיר מוזל כדי שיהודים יקנו אותם לשימוש חוזר.
וכמובן שהרב אסר זאת מכל וכל.
ואלו דבריו:

"אלא שאני ראיתי במצרים רעה מזו שכל מצבה שנשתכחו שם בעליהם מהם גונבים אותם וחוזרים ומוכרים אותם לישראל ונמצאו גוזלים את המתים וישראל מחזיקין בידיהם לקנות אותם לפיכך ירא שמים יזהר שלא יניח על מתו אלא מצבה חדשה או מאותם שברור אצלו שפינו את בעליהם משם (שו"ת רדב"ז חלק ב סימן תשמא)"

ודבריו הובאו בפתחי תשובה יורה דעה סימן שסד ס"ק ג
וכתב הפתחי תשובה את דברי הברכי יוסף במקרה אחר שרצו לשנות מצבה ואלו דבריו:

"וכתב בספר בר"י מעשה באלמנה שציוותה להניח אבן על קבר בעלה ואחר ימים הלכה על קבר בעלה וראתה שהאבן היא קטנה ורצתה להחליפה באחרת יפה הימנו ולהוסיף מעות למוכר האבנים לכבוד בעלה נשאל מורי ז"ל אי שרי לעשות כן כיון שהיא אינה נהנית כלל מהאבן הזאת ואדרבה היא מוסיפה מעות לכבוד בעלה או דילמא כיון שאין נותנין לה האבן אחר בסך מעות שהיא מוסיפה אלא ע"י האבן הזאת שנותנת למוכר שימכור למת אחר הרי היא נהנית באבן זו שנאסרה בהנאה וגם המוכר אותה אח"כ משתכר באיסורי הנאה והאריך מורי ז"ל בתשובה כ"י והעלה דאסורה למכור או להחליף בשום אופן דבכל גווני הנאה מקרי..."

אשר על כן, למעשה לא נוגעים במצבה ללא צורך של שיפוץ המצבה עצמה ובמקרה דנן תשאירו את קבר האם כמות שהוא תבנו לידו בצמוד אליו, קבר לאב. תעשו לוח שיש מעל קבר האב כדוגמת הלוח שעשיתם לפני שנים בקבר האם ואחר כך אתם יכולים לבנות קיר משותף שיאחד את המצבות וכמו כן להניח טבלת שיש שתאחד את שני הקברים.
שלח ניחומים למשפחה ותאמר להם שאת פסק ההלכה הזה בררתי גם עם מרן הראשון לציון הגאון הרב מרדכי אליהו שליט"א והוא נתן את הסכמתו לפסק זה.