מעשר כספים

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 07/02/04 11:51 טו בשבט התשסד

שאלה

האם מותר להשתמש בכספים של צדקה אשר הוחזרו על ידי מס הכנסה בסוף שנה כלכלית?

תשובה

המדינה רוצה לעודד נתינת כספים לצורך מטרות חסד, ולכן היא מחזירה חלק מהסכום ע"י מס הכנסה. הכסף לא נלקח מהעניים ולכן הוא מעין פרס, המותר בשימוש לכל הצרכים. נביא מעין דוג' לדבר: בהלכות שמיטת כספים (חו"מ סי' סז סעיף טו) נפסק ששכר -שכיר אינו נשמט בשנת השמיטה היות ואין זה הלוואה. אבל אם הפועל הסכים להתייחס לאותו החוב, כהלוואה לטובת בעה"ב, הרי הוא נשמט בשנת השמיטה. למדנו מכאן שאותו סכום כסף כאשר שינו את הגדרתו- יש לו דין חדש.

תשובת הרב בראלי - דיין בבית דין צדק בשדרות ע"י ישיבת ההסדר