שאלה
יש לי שאלה
למה יש הפליות אצל הדתיים בין הגברים לנשים?!
אני לומדת בביצפר דתי
ואצלינו מתיחסים לבנות כמו זבל ולבנים כמו מלכים
ואני שמה לב שבהודעה הקודמת שלך שלחת לי שאנחנו מחטיאות את הגברים,
אבל זה לא רק ככה
גם הרבה דברים מחטיאים נשים
הם גוררים אותן למצב כזה...
לא נכון?!
תשובה
לשואלת שלום רב.
היהדות אינה מתייחסת לנשים כמו זבל! ח"ו! אמנם יש הבדלים. יש מצוות שגברים חייבים בהם ונשים לא. יש מצוות שנשים חייבות בהם וגברים לא. יש תפקידים מסויימים לגברים ויש לנשים. אבל היחס הבסיסי הוא אינו של הפלייה, וודאי לא של זלזול.
ואוסיף עוד הסבר. מהו ייעודו העיקרי של האדם? "ועתה ישראל מה ה' אלוקיך שואל מעמך כי אם ליראה את ה' אלוקיך ללכת בכל דרכיו ולאהבה אותו ולעבוד את ה' אלוקיך בכל לבבך ובכל נפשך..." ובמקום אחר "...לאהבה את ה' אלוקיך, לשמוע בקולו ולדבקה בו..." כלומר ייעודו של האדם לעשות את רצון ה', לעובדו , לאהוב ולירא אותו, והשיא – לדבוק בו. בכל זה אין הבדל בין איש לאישה. כל אחד ע"פ מעשיו, מאמציו, עבודתו ויראת ה' שבליבו יכול לזכות לדרגות הגבוהות ביותר של קדושה ודבקות בה'. והשיא נבואה. וכך כתוב בספר תנא דבי אליהו – "מעיד אני עלי את השמים ואת הארץ, בין גוי ובין ישראל בין איש ובין אשה בין עבד בין שפחה הכל לפי מעשה שעושה כך רוח הקודש שורה עליו". כלומר בכך אין הבדל ויתרון לזה על זו או להיפך, אלא הכל תלוי באדם עצמו, וכל אחד יכול להגיע לדרגות העליונות ביותר. ואכן אנו מוצאים נשים רבות שזכו לנבואה.
וכך אומרים חז"ל על דרגתם הנבואית של שרה ואברהם – "אברהם טפל לשרה בנבואה". כלומר דרגתה הנבואית הייתה גבוהה משלו! אנחנו קוראים בתנ"ך הרבה על פעולותיו של אברהם, מלחמות, משא ומתן והשיא – עקידת יצחק. ואעפ"כ שרה השיגה בנבואה יותר ממנו, ולכן נצטווה לשמוע בקולה. רואים כאן שיש הבדל בין השלמות האישית לפני ה' והדבקות בו, לבין האחריות לפעול בעולם, להשפיע על העולם כולו את אור ה'. ואכן בכך עוסק אברהם מאז כניסתו לארץ – הולך ובונה מזבחות וקורא שם בשם ה', ומשפיע. (ולכן דווקא האבות נקראו "מרכבה לשכינה" כלומר הכלי לגילוי והופעת שם ה' בעולם).
לכן בתחום הפנימי, החשוב באמת, כלומר מעמדו של האדם לפני האל, קרבתו אליו ודבקותו בו, בכך אין האישה נחותה או ריקה כלל.
לכן אל תבהלי מאמירה זאת או אחרת של אדם זה או אחר. תעשי את את שלך, תתעלי, תתקרבי לקב"ה כמיטב יכולתך ותזכי לדרגות רוחניות גבוהות.
בברכה
אפי קיציס