שאל את הרב

מסכת קידושין

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 30/05/09 21:19 ז בסיון התשסט

שאלה

השנה בישיבה אנחנו לומדים מסכת קידושין ועלו לי שתי שאלות על המסכת בסוגיה של מצוות עשה שהזמן גרמא יש שאלה למה לא ללמוד מצוות מזוזה מתלמוד תורה ולפטור את הנשים ממצוה זו וענו שם האם רק גברים צריכים אריכות חיים ונשים לא צריכות?! השאלה שלי האם שכר מצווה היא טעם לחייב את הנשים במצווה? הרי מצווה יותר חשובה משכרה ולא בשביל שכר אנו מקיימים? ועוד שאלה על דרשת עולא שאמר שהוא טוב מחבריו בגלל שהתחתן בגיל 16 ואם היה מתחתן ב14 הים צתגרה בשטן משום שלא היה לו הירהור עבירה השאלה היא האם כדי לברוח מן היצר צריך ללת לו פורקן והרי חז"ל מלמדים אותנו הפוך שככל שניתן ליצר פורקן לא נצא ממנו איך מסתדרת סתירה זו?

תשובה

א. אתה צודק, אבל התורה בעצמה אחרי מצוות מזוזה אומרת למען ירבו ימיכם... והיא תולה זאת (דברים יא כ-כא), ומזה מסיקים חכמים.
ב. אני לא יודע היכן מצאת זאת בחז"ל. אדרבה אנו מכירים את הנהמושג למשל באשת יפת תואר "לא דיברה תורה אלא כנגד יצר הרע". זאת אומרת שמי שמנסה לדכא את היצר סופו שיפול לחלוטין, ורק התיחסות אליו בצורה מאוזנת ששמאל דוחה וימין מקרבת מאפשרת התמודדות מוצלחת עימו.

כתבות נוספות