מסכת סנהדרין ומלחמת מצוה

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 15/02/10 09:53 א באדר התשע

שאלה

כבוד הרב שלום רב

בעקבות לימוד הדף היומי התעוררה שאלה

כתוב במסכת סנהדרין דף ב עמוד א:

ואין מוציאין למלחמת הרשות אלא על פי בית דין של שבעים ואחד ומפרש רש"י : במלחמת הרשות. כל מלחמה קרי רשות , לבד ממלחמת יהושע שהיתה לכבוש את ארץ ישראל.

האם כבוד הרב סובר שבימינו יש חובת גיוס לצה"ל משום מלחמת מצווה?

אם כן האם כבוד הרב יכול להביא (ואם לכבוד יש זמן גם להסביר את ה) מקורות שעליהם הוא מסתמך

אבקש בתשובתו של הרב להתייחס בעיקר למה , (במקרה שהוא סובר שזו מלחמת מצווה), למה זו

מלחמת מצווה ולא למה כלכך חשוב להתגייס היום לצבא.

גילוי נאות: אני מתכיוון לשלוח את השאלה הזו לעוד רבנים, משום שחשוב לי מגוון הדיעות והמקורות לדבר

תודה רבה על זמנך היקר

תשובה

הרמב"ם בהלכות מלכים פרק ה' הלכה א' פוסק: "ואי זו היא מלחמת מצוה? - זו מלחמת שבעה עממים ומלחמת עמלק ועזרת ישראל מיד צר שבא עליהם".
מטרתו המוצהרת הרשמית של צה"ל היא הגנה על מדינת ישראל ואזרחיה. מטרה זו היא היא עזרת ישראל מיד צר שבא עליהם. ולכן כאשר צה"ל עוסק במטרתו הרשמית, הוא עוסק במלחמת מצווה, על פי הגדרת הרמב"ם.