שאלה
לפני כחצי שנה התחלתי לקרוא את הספר 'מסילת ישרים' של הרמח"ל זצוק"ל. סיימתיהו ואף קראתיהו פעם שנייה. אך מעולם לא בעיון ובהבנה מדויקת.. לפני כשבוע התחלתי לקוראו בפעם השלישית והפעם החלטתי להבין כל מילה ומילה שאוכל,כבר בהקדמת הרב המחבר נתקלתי בביטוי-"אחוות המדינות" שלא הבנתיהו בבירור. אשמח לדעת מה פירושו! תודה רבה ויברכם ה' על העבודה הקדושה שאתם עושים! חג שמח.
תשובה
בסד
שלום רב.
יפה את נוהגת ,ללמוד ולחזור ולשנן.
אחוות המדינות ,פרושה התנהגות מוסרית רחבה כלל אנושית מה שאנו מכנים "דרך ארץ". כך ניראה לי להסביר את הקטע המדבר אודות תיפארת (הליכה בדרכי השם.)ההתנהגות .כאומרו "איזו דרך ישרה שיבור לו האדם כל שהיא [תפארת לעושיה ותפארת לו מן האדם."]
ממובר המשנה על התנהגות מוסרית כללית שהיא היא "הליכה בדרכי השם.".וזו היא אחוות המדינות ונורמות כלל אנושיו מקובלות העולם.(שמי שלא ילך בהם ולא יתנהג כך הוא מחלל את השם חלילה.)
בברכה